Rastlinoslovje
Referat

Rastlinski napoji

Ustvarjeno: 10.2.2021 Posodobljeno: 11.2.2021

Ljubezenski napoj

Ta napoj spremeni ljubezenska čustva do drugega. Lahko se zaljubi vanjo. Ta napoj lahko zliješ v katerokoli jed ali pijačo npr. maslenušek. Ljubezenski napoj je brez okusa in vonja. Ima rožnato značilno barvo. Napoj je uporabljala neka deklica, da bi se Harry Potter zaljubil vanjo. Napoj je vlila v čokoladice.

Recept:

3 liste bezoarja,
pet klobukov mušnic (rdečih),
3 mg koreninic v prahu,
žlička polžje sline,
olupki gnilega krompirja,
bobek zajca.

Postopek

V kotel daš bobek zajca, žlička polžje sline, 3 mg koreneninic v prahu in pet kobukov rdečih mušnjic. Vse zmešaš skupaj in pol ure segrevaš. Nato dodaš 3 liste bezoarja in olupke gnilega krompirja. Vse skuhaš na pari in odcediš neprekuhane olupke gnilega krompirja. Napoj je pripravljen.

Nevidni napoj

Napoj je modre barve. Iz njega se ponavadi bliska, a nič hujšega. Ta napoj je nevaren, lahko pa pusti posledice npr. nevidno telo in vidna glava, neviden za vedno… Ta napoj uporabljajo le čistokrvničarovniki, saj so odporni a nevarnost.

Recept:

En list bezoarja,
dlaka samoroga,
pol dl maslenuška,
kos lipinega lubja,
sok hrasta,
smola.

Postopek

V velik kotel zmešamo bezoar in kos lipinega lubja ter dlako samoroga namočimo v soku hrasta, nato jo dodamo v kotel. Čez 5 minut dodamo pol dl maslenuška insmolo. To mešamo dokler se dodobra ne utekočini in barvo spremeni v modro. Napoj 4 ure pustimo počivati na okenski polici. Medtem lahko pripravimo stekleničke za napoj. Ko je napoj ohlajen ga previdno prelijemo v stekleničke. Napoj je končan.

Živalski napoj

Ta napoj ti omogoča spreminjanje v drugo žival npr. hipogrifa, samoroga...Napoj lahko pusti posledice kot so, da se spremeniš v kozo in dobiš račje noge. Napoj je značilne rumene barve. Napoj uporabljamo le v nujnih primerih.

Recept:

En list bezoarja,
tri listi aloe vere,
štiri kapljice samorogove krvi,
luska baziliska,
koreninice marjetice.

Postopek

V kotel zmešamo vse sestavine skupaj in dobro premešamo. Napoj bo dobil rumeno barvo. Napoj kuhamo še tri ure. Po treh urah kotel odstavimo iz štedilnika in napoj nalijemo v stekleničko. Najbolje, da na stekleničko napišemo ime napoja, da ne bo zmešnjave. Napoj je končan!

Napoj sreče

Napoj sreče je zelene barve. Če hočemo biti srečni, ga moramo spiti samo eno kapljico. Napoj ne povzroča posledic, zato ni nevaren. Napoj je malo bolj gost in grenak. Ta napoj ti omogoči neizmerno srečo. Napoj je zelo težko narediti, zaradi pomankanja sestavin.

Recept

rastlina Kronica, ki raste le v prepovedanem gozdu,
srčni kamen,
bezoar (1 list),
luskica vodne kače,
brki slavnega Godrica Gryfondoma (najdete jih v grobu!!!).

Postopek

Sestavine vse zmešamo v kotlu in pustimo 3-4 ure na pari. Napoj moramo zelo previdno mešati, ker lahko izgubi svojo moč. Napoj moramo 3-5 mesecev pustiti počivati, da se še bolj obarva v zeleno. Napoj ne sme biti v bližini kakršnega koli smrdljivega vonja, saj lahko to uniči cel napoj. Napoj zlijemo v tekleničko veliko 5 cm. Za srečo moramo popiti točno 1 ml. Napoj je končan! Če vam je uspelo ste zelo dobri v napojih.

Reserum

Reserum je napoj, ki razkrije resnico. Ta napoj je vijoličen. Napoja moraš spiti samo eno kapljico. Ne smeš več, ker je dločena količina napoja. Napoj j zelo redek, vendar ga ni nemogoče zvariti. Bolje, da je dobro shranjen, ker napoj kradejo tatovi napojev, ki kradejo samo reserume, da bi ugotovili kje skrivajo zlato. Uporabljali pa ga niso le za zlobne namene, temveč tudi za dobre!

Recept

En list bezoarja,
koreninica rastline Sfinta,
kameni prah,
klobuček rdeče gobice,
listi jablane,
luska baziliska.

Postopek

V kotel damo bezoar, koreninica rastline Sfinta, kameni prah in list jablane. Kuhamo natanko 5 minut. Nato dodamo lusko baziliska. Vse zmešamo, da nastane vijolična brava. Po 8 minutah dodamo šeklobuček rdeče gobice. Napoj še 2 minute grejemo na pari. Ko kotel odstranimo iz štedilnika odstranimo bezoar, ki se nebi smel se stopiti glede na to koliko časa smo ga kuhali. Napoj zlijemo v stekleničko. Napoj je končan.

Zdravilni napoj za prehlad

Napoj je zdravilen za vsa živa bitja, razen za rastline. Napoj vsebuje rastlino (bezoar), ki naj bi ozdravil prehlad. Napoj je oranžne brave. Če ga ne zvarimo pravilno je lahko napoj smrten! Zato bolje, da se z nijim ne igramo!

Recept:

bezoar,
list sanjalnice,
čebelji vosek,
1 ml sladke vode in
kanček soli,
kranjska lilija.

Postopek

V kotel dodamo vse sestavine. Na pari dobro premešamo in grejemo 7 ur, da je tekočina lepe barve, ne sme biti rjava! Ta napoj čez 3 minute ohlajamo na mrzlem zraku. Čez 6 minut dodamo še ščepec soli. Vse zmešamo in na pari. Napo je končan!

Zanimivost

Zdaj vam bom povedala še zanimivost vseh teh napojev! Vsi napoji v svoi moči vsebujejo kamen bezoar, ki je zelo močan. Olajša zastrupitve. Kamen je uporabljal tudi slavni Harry Potter, da je rešil svojega prijatelja. Kamen najdemo v Prepovedanem gozdu. Je zelo redek.

Nasvidenje!
Upam, da ste se iz referata kaj naučili in, da vam bo v pomoč!!!
Lep pozdrav Lily Evans, Spolzgad

Število besed: 992