Rastlinoslovje
Referat

Pripomočki za rastlinoslovje

Ustvarjeno: 31.1.2021

UVOD

Marsikdo od nas pozna navadne pripomočke za rastlinoslovje oz. take pripomočke, ki jih imajo tudi bunkelji. Kakšni pa so pripomočki, ki so narejeni le za nas čarovnike? Ki jih poznamo le mi?
No če vas zanimajo ti zanimivi ter prav fascinantni pripomočki pa si preberite ta referat.


LETEČE LOPATKE

Prvi pripomoček oz. pripomočki, ki so resnično zanimivi so leteče lopatke. Obstaja več velikosti letečih lopatk. Te so:

Majhna leteča lopatka

Majhna leteča lopatka je največkrat zgrajena iz železa. Kdaj pa je narejena tudi iz plastike, lesa ali kamna.

Na dnu ima zajemalko, ki je največkrat v obliki zaokroženega trikotnika. Ta del meri približno 10-20 centimetrov. Iz tega dela se potem razvije ročaj, ki pa je dolg največ 10 centimetrov. Ročaj je zaradi boljšega oprijema obdan z mehkim blagom (bombažem).

Da lopatka leti ima na spodnjem delu krila, ki so taka kot jih imajo ptice. Ta krila so zelo majhna in merijo približno 5 centimetrov

Majhna leteča lopatka

Velika leteča lopatka

Velike leteče lopatke se zelo razlikujejo od malih. Največ razlik je v višini ter obliki.

Velike leteče lopatke imajo na dnu kvadrat, ki meri 20×20 centimetrov. Iz njega se razvije votel val, v katerem je zabit ročaj. Ročaj je največkrat lesen, kdaj pa se zgodi, da je tudi iz kakšnega drugega materiala (npr. kovina, kamen…), dolg je največ 1 meter.
Velike lopatke imajo svoja krila na ročaju. Krila so pri njih zelo velika. Merijo približno 1m - 1,5m.
Velika leteča lopatka

Kako se uporablja leteče lopatke?

Leteče lopatke ne letijo same od sebe, saj so pred najmanj stotimi leti odkrili, da je to zelo moteče. Zato so jih začarali z urokom.
Ko hočemo, da se leteče lopatke katere koli oblike in velikosti premikajo jo moramo začarati z urokom premikanja. Ta urok ima besedo Premikus. Ko izrečemo to pesedo moramo z čarobno palčko zamahniti v nasprotni smeri urinega kazalca in takrat se bo lopatka začela premikati. Ko to storimo lopatki enostavno naročimo kaj naredi oz. skoplje in to bo naredila.


SPREMENLJIVE MOTIKE

Drugi pripomočki so motike. Te so v bistvu kot navadne motike pri bunkeljih, le, da imajo te čuden spodnji del. Obstajata dve vrsti motik te dve sta:

Majhna motika

Majhna motika ima lesen ročaj. Ta je dolg največ petdeset centimetrov. Ročaj je kdaj obdan z blagom. Iz ročaja se razvije spodnji del, ki pa je narejen iz železa. Tega dela se ne da opisati zelo podrobno, saj se ves čas kopanja spreminja.
Osnova tega dela je železen trikotnik, ki ima na sebi špice. Te se ves čas spreminjajo, zraven pa se po malem spreminja tudi trikotnik.

Velika motika

Velika motika je zelo podobna majhni motiki. Njen ročaj je daljši, in sicer meri cel meter. Spodnji del je iste oblike, vendar nima špic. Kot mala motika ima tudi velika lesen ročaj ter železen spodnji del.

Kako se uporablja spremenljive motike?

Spremenljive motike se kljub njihovi posebnosti spreminjanja uporablja zelo preprosto.
Ko hočemo nekaj prekopati enostavno začnemo kopati. Takrat se bo motika spremenila v obliko, ki jo tisti trenutek potrebujemo. Ko se bomo lotili drugega dela, pri katerem jo bomo potrebovali pa se bo spremenila v obliko, ki jo bomo potrebovali takrat.


HODEČI LONČKI

Hodeči lončki so res zelo priročne stvarce, saj se lahko sami prenesejo na mesto kamor želimo mi, vendar le, če poznamo urok. Če ga ne, pa je bolje, da jih nimamo.

Opis

Hodeči lončki so isti kot navadni oz. bunkeljski lončki. Isto so votli, imajo rob, da se ne porežemo, vendar so le malo bolj okrašeni z vzorčki in različnimi okraski. Poleg okraskov pa imajo še nekaj, kar navadni lončki nimajo. To so noge!
Te noge so zelo tanke in največkrat zelo dolge. Imajo podplat, ki je obut v čevelj.
Nekateri lončki imajo poleg nog tudi roke, da lahko v njih kaj držijo ali nesejo

Kako se uporablja hodeče lončke?

Kot že prej omenjeno se lončke kroti z urokom. Tega moramo znati oz. ga obvladati, saj če ga ne lončki divjajo in razbijajo vse okoli, česar pa si nihče ne želi. Kajne?
Urok za krotenje lončkov ima čarobno besedo Umiritus in zagonitus. To bi v prevodu pomenilo Pomiri se in delaj. Ko z palčko pokažemo in izrečemo proti lončku se ta popolnoma umiri, potem pa posluša ukaze (kam naj gre, kaj naj nese…).
Ko hočemo, da se lonček spet nekam postavi in se ne premika več vanj usmerimo palčko in izgovorimo besede Umiritus pomiritus, kar v prevodu pomeni Pomiri se in počivaj. Ko bomo to storili se bo lonček namestil in dal mir.


ŠKARJE HRUSTALKE

Zelo oz. skoraj najbolj priročen pripomoček za rezanje in trganje na vrtu so škarje hrustalke. Te delajo same od sebe, vendar le če poznamo urok, če ga ne znamo pa je bolje, da se skrijemo za kakšno zelo trdno pregrado.😃

OPIS

Škarje hrustalke imajo dva ravna ročaja, ki merita petdeset centimetrov. Na stičišču (tam kjer se združita) pa se začneta dve rezili. Ti dve sta dolgi kakih dvajset centimetrov.
Rezila pa niso navadna. Na sebi imajo zobe, ki so zelo podobni zobem od psa, vendar, da so ti najmanj 100× močnejši.

Kako se uporablja škarje hrustalke?

Zaradi svojih zob je škarje hrustalke treba zelo dobro obvladati. Obvladamo jih z urokom.
Če hočemo, da se hrustalke umirijo moramo k njim usmeriti palčko in izreči besedo Umiritus. Takrat se bodo škarje umirile in se nekam pospravile (kot, omara…).

Ko pa hočemo, da hrustalke režejo vanje usmerimo palčko in izgovorimo besede Delavitus in rezitus. Pri tem moramo zelo paziti, saj, če bomo kaj narobe izrekli bo vse narobe. Takrat bodo škarje same rezale kar bodo hotele.

Kaj lahko počnejo?
Škarjice hrustalke lahko režejo, lomijo ter trgajo veje, travo, rože…
Zaradi svojih zob lahko pretrgajo karkoli, zato pa so v gozdu in na vrtu zelo uporabne.


ZALIVALKA BREZ DNA

Zalivalka brez dna je kot hodeči lončki zelo posebna, predvsem pa priročna. Posebna je zaradi svoje moči, ki jo bom opisala spodaj.

Opis

Zalivalka brez dna je največkrat narejena iz kovine, kdaj pa se zgodi, da je narejena iz plastike ali kakšnega drugega materiala.
Zalivalka ima prostor, ki je zaokrožene oblike. Na vrhu ima luknjo, skozi katero natočimo vodo. Na vrhnji strani je tudi ozek zaokrožen ročaj. Iz trupa se razvije tudi rilec, ki se na koncu razširi.

Kako se uporablja zalivalko brez dna?

V zalivalko najprej nalijemo vodo, potem pa gremo zalivat rastline ali pač kar bomo zalili. Med zalivanjem se voda vedno znova podvoji, zaradi česar pa je ne zmanjka.
Ko končamo z zalivanjem, vodo enostavno zlijemo oz. stresemo iz zalivalke. Tako pa prekinemo podvojevalni krog.


DELARIČKE

Delaričke so zelo priročne za tiste čarovnike, ki si ne marajo ali nočejo umazati rok.

Opis

Delaričke so kot navadne rokavice. Imajo pet prstov in dlan. Njihova sprememba je le to, da si jih ne moremo nadeti na roko, ker nimajo luknje.

Kako se uporablja delaričke?

Delaričke se uporablja na zelo preprost način. Ko hočemo da delajo (plejejo, kopljejo…) vanje usmerimo palčko in izrečemo besedo Delaritus. Takrat se bodo delaričke zbudile in se postavile v delovni položaj. Ko jim bomo kaj naročili pa bodo začele delati.

Po končanem delu delaričkam le ukažemo kam naj gredo, tam pa vanje usmerimo palčko in rečemo Zaspitus. Takrat bodo delaričke zaspale.

Kaj lahko počnejo?
Delaričke lahko plejejo plevel, kopljejo luknje (na roke, z lopatko), presajajo mandragore…
Lahko delajo kar koli delamo mi z navadnimi rokavicami.


ZAKLJUČEK

To je bilo iz moje strani vse o čarovniških pripomočkih. Upam, da ste se zabavali ob branju mojega nevsakdanjega referata in, da si boste kakšnega od teh pripomočkov tudi kupili ali izposodili.Ime in priimek:
Hermiona Grimberk

Dom:
Gryfondom

Število besed: 1297