Nega magičnih živali
Referat

Kentaver

Ustvarjeno: 7.1.2021

V tem referatu bom predstavila zanimivo bitje. To bitje je kentaver. Najprej bom predstavila vse podatke o njem, za konec pa bom dodala še legendo o nastanku kentavra. Uživajte v branju!


Kratek pregled kentavrov

Kentavri so bitja, ki so ‘zgrajena’ iz človeka in konja. Kentavri so sovražni do človeka, če pa jim kdo kaj naredi so posledice lahko zelo hude. Kentavri so zelo dobri lokostrelci.
Kentaver


Opis kentavrov

Kentavri so bitja ki niso ne konji in ne ljudje. Zgrajeni so iz človeka in konja.

Konjski del kentavra:
Kot že prej omenjeno je kentaver sestavljen iz konjskega dela in človeškega dela. Zdaj bom podrobno opisala konjski del.
Kentaver ima ima na nogah parklje, ki so v obliki srca. Vsak parkelj je dolg okoli 20cm, širok pa okoli 10cm. Iz parkljov zraste noga, ki je lahko dolga od enega metra do enega metra in pol (to so zelo velike višine). Iz nog pa zraste trup, ki je tudi konjski. Trup je dolg od enega metra in pol do enega metra in osemdeset centimetrov. Iz njegova zadnjega dela pa raste črn ali temnorjav rep. Iz telesa raste telo, ki pa je človeško.

Človeški del kentavra:
Prej sem predstavila konjski del. Zdaj pa pride še človeški del.
Od telesa konja se razvije človeški del. To je trup od človeka, ki pa je bolj poraščen. V človeškem delu (kot večino zanima) ni organov, temveč so vsi v konjskem delu. No v glavnem iz človeškega telesa se razvijejo roke, ki so dolge vse do konjskega trupa, torej so dolge do enega metra. Kot pri vsakem navadnem človeku pa ima kentaver nad ramami glavo, ki je velika približno dvajset do trideset centimetrov. Glava je tudi malo bolj poraščena.Človeški del


Življenski prostor

Kentavre največkrat najdemo v gozdovih kjer ni preveč sprehajalcev ali raziskovalcev. Radi živijo v naravnih gozdovih kjer so kakšni slapovi ali reke.

Izjeme: Nekateri kentavri so radi v družbi, zato živijo blizu ljudi. Nekateri si celo izberejo prijatelje.


Razmnoževanje

Kentavri se ne razmnožujejo kot konji ali ljudje, temveč se zgodi kot pri Plimnikih, samo, da namesto v vodi v gozdu.
Vsako leto na 23. marca se kentavri zberejo v gozdu pradavnih gozdov. Tam se pari (samec, samica) zberejo v krog in se priklonijo. Po nekaj minutah se iz tal prikažejo mladi kentaverčki, ki pa gredo k svojim staršem. Ta trenutek pa je zelo ganljiv za ogled.


Življenska doba

Kentavri kljub človeškemu delu živijo dolgo. Živijo od tisoč do dvatisoč let.
Če se kentavru med življenjem kaj zgodi (opeklina, rana, ki močno krvavi…) se njegova življenska doba zmanjša za toliko let kolikor časa se mu poškodba zdravi.


Prehrana

Kentavri v življenju pojedo bistveno manj kot ljudje. V svojem dolgem življenju pojedo od 5000 do 10 000 kilogramov hrane.
Preden pojedo žival jo vedno umijejo in jo spečejo na ognju, da ni surova.
Kentavri se največkrat prehranjujejo z gozdnimi sadeži, žuželkami in kakšnimi večjimi živalmi (veverice, polhi…). Kdaj pa se odpravijo na lov kjer lahko ujamejo kakšno večjo žival, ki živi v njihovem življenskem prostoru (medved, lisica, volk, panter…).


Značaj

Kentavri so bitja, ki živijo za družino in čredo v kateri so. So ponosna bitja, ki pa mislijo oz. vedo, da imajo čast, ker so tako posebni s svojim konjskim in človeškim telesom. Čreda
Kentavri običajno ne marajo ljudi, zato do njih čutijo sovraštvo. Če se kakšen človek preveč približa čredi je možno, da ga ugrabijo in ga odnesejo v svoje skrivališče. Tam ga lahko mučijo ali pa celo ubijejo.
Nekateri kentavri pa so že pred leti ugotovili, da se ne splača biti sovražen do ljudi oz. da je bolje biti njihov prijatelj, ker le tako lahko živiš srečno in brez strahu, da bi ti kdo kaj storil.
Spoznavanje


Sposobnosti

Kentavri morda izgledajo kot najbolj nerodna bitja na svetu zaradi oblike svojega telesa. Vendar to je daleč od resnice
Odrasli kentavri:
Odrasli kentavri zelo hitro tečeje, zaradi česar pa lahko hitro ujamejo plen (večje živali). Imajo tudi veliko sposobnost streljanja z lokom (to imajo prirojeno). Odrasli kentavri pa lahko tudi zelo visoko skačejo. Dobro skačejo tudi v daljino.

Mladi kentavri:
Mladi kentavri so pri vsem zelo negotovi, zaradi česar pa postanejo tudi zelo nerodni. Ne znajo hitro teči, znajo pa lepo hoditi in vsaj malo pospešiti pri hoji. Znajo že streljati z lokom, lahko pa so celo tako dobri kot odrasli kentavri. Mladi kentavri dobro skačejo v daljino.


No pa sem prišla do konca podatkov o kentavrih. Za popestritev referata pa sem izbrala še legendo o nastanku kentavra. Uživajte!


Legenda

Nekoč pred davnimi časi je v stari Grčiji živel dober lokostrelec po imenu Rando. Živel je skromno življenje v enoprostorski hiši. Živel je z ženo Elipsijo in konjem, ki mu je dal ime Kentaver.
Nekega dne je šel s svojim konjem lovit srne, medvede, volkove… Na konju je dirjal po gozdu, nakar je zagledal staro ženico. Da je nebi zbil se je ustavil in jo pozdravil. Ženica je odzdravila, zraven pa ga je še vprašala, če bi ji morda dal kos kruha. Rando ji je nesramno zabrusil, da še zase nima hrane, kaj pa še da bi jo dal nekomu drugemu.
Starko je to razjezilo in kar naenkrat se je spremenila v postavno dekle z paličico v roki. Palico je usmerila v Randota in izrekla besede: združitus in spremenitus.
Rando se je počasi začel spreminjati. Njegove noge so izginile, njegov preostanek trupa pa se je posadil v konjski vrat. Nato pa se je njegova srajca pretrgala, da ni imel nobenega oblačila več na sebi. Porastel je z rjavo dlako in njegovi lasje so se spremenili v bolj rjave in bolj kodraste. Tako pa se je njegova sprememba končala.
Ko je videl v kaj se je spremenil je začudeno pogledal dekle. Rekla mu je, da ga je kaznovala za nesramnost in sebičnost. Zraven pa je še dodala, da bo tak ostal za vedno.
Rando jo je prosil usmiljenja in pred njo je obljubljal, da bo v prihodnje bolj prijazen, vendar dekle ni posušalo.
Rando je ves užaljen odšel do svoje hiše. Potrkal je na vrata in njegova žena mu je prišla odpret. Vstrašila se ga je, zato ga je brez vprašanja nagnala. Rando je ves užaljen odšel v gozd, kjer je hotel biti sam. Odločil se je, da bo vsakega človeka, ki bo prišel odpeljal v svoje skrivališče, kjer ga bo mučil ali celo ubil.


Tako pa sem na koncu svojega referata. Upam, da vam je bil všeč in ste se zabavali pri legendi.

Ime in priimek:
Hermiona Grimberk
Dom:
Gryfondom

Število besed: 1097