Čarobni napoji
Referat

Zgodbe o čarobnih napojih

Ustvarjeno: 6.1.2020

"Ste slišali to? je dejala čarovnica. Spet ta zvok. Širil se je po hiši in ko je čarovnica le ugotovila, kaj je ta zvok bil je prasnila v smeh. Ne morem verjeti. Napoj deluje! Zvočni napoj deluje! Komaj čakam, da ga pokažem ministrstvu. je dejala in izpuhtela v zrak. "

To je le še ena od zgodb, ki vključujejo čarobne napoje. Veliko pripovedi bazira na teh čudovitih snoveh v brbotajočih se kotlih.
Vas zanima še več? Berite naprej…


Kako, kje in kdaj je nastala prva zgodba o čarobnih napojih

Začelo se je z navadnim dečkom, takšnim kot smo sedaj mi - učenci. Njegovo ime je bilo Tommary Greek ali krajše le Tom.

Tom je bil v otroštvu čisto navaden deček. Rodil se je bunkeljskim staršema, igral še je z avtomobilčki in rad je igral nogomet, kot temu rečejo bunkeljni.

Tom se je rodil v veliki družini. Imel je še 16 bratov in le 1 sestro. Njegova sestra Hage je bila tudu njegova najljubša sorojenka izmed vseh.

Ko mu je sestra Hage zbolela za hudo boleznijo se je odločil eksperimentirati v mamičini kuhinji.
Tako je tudi nastal prvi napoj.

No, pa naj še povzamem iztočnice kje, kdaj in kako.

KJE? Ta prvi napoj, ki spada med vrsto zdravilnih napojev, je nastal na Ob Cestni ulici 43 v Aliveri (ime mesteca in vasice).

KDAJ? Točnega datuma ni. Knjiga z naslovom Alivera naj bi nastajala okoli 3.600 dni medtem, ko pa datuma za zapise oz. izdano verzijo ni.

KAKO? Ko je bil Tom pri prvi uri čarobnih napojev, jih je kar hitro vzljubil. Zaželel si je, da za rojstni dan dobi nov, zlat kotel za mešanje napojev, ki ga je nato kmalu dobil.


Odlomki iz pravljic o čarobnih napoji in nekaj o njih

1. Tilly in Čarobni napoj

Pravljica govori o deklici Tilly, ki spozna čudno in skrivnostno staro gospo. Kmalu ugotovi, da je ta skrivnostna gospa potomka neke princese in da je čarovnica. Tilly nekaj časa ustraja, da bi jo starka naučila čarovnij, a ona trdi, da je čarovnik lahko le rojen in da je to le skrivnost, znana le pravim čarovnikom.
Nekega dne pa le. Tilly zaloti starko pri mešanju napoja in ji pove stavek, ki so si ga malčki, ki so jim mame brale te čarovniške pravljice zagotovo zapomnili: Videla sem vas. Zdaj nič več ni skrito. Resnica je na plani. Videla sem. Na svoje lastne oči.

Odlomek

“Tilly je stala pred starkino hišico. Bila je iz starih opek in prebrušenih kamnov. Potrkala je na njena vrata. Starka ji je odprla in Tilly jo je začela spraševati o magiji in čarobnih stvareh. Starka jo je poskušala prekiniti in ji povedati, da je sredi resnega dela, Tilly pa je še kar naprej govorila. Ko je imela starka dovolj je zakričala, da naj Tilly neha spraševati, saj nikoli ne bo od nje izvedela nič. Zaloputnila je vrata in se vrnila na delo.”

~

2. Ena in še dva

Ta pravljica govori o dečku, ki je navsezgodaj zjutraj spil napoj, ki ga moramo spiti šele ob polnoči. Napoj je imel drugačen učinek od predvidenega, kar je dečka prestrašilo.

Odlomek

“Deček ga je spil. V prvih minutah ni bilo opaziti spremembe. Izgledal je kot deček in nič drugega. Nato pa je udarilo. Začel je rasti in rasti. Postajal je vse višji. Iz rok so mu zrasle veje in njegova koža je postala rjava. Spreminjal se je v drevo. Kmalu je že prodrl streho!”

~

3. Napoj Razroj

Napoj Razroj je staročasna tipična otroška pravljica, ki govori o napoji, ki otrokom razlaga vse o njem. Kakšne sestavine uporabijo zanj, kje se ga kuha,… Mladi čarovniki lahko tako spoznajo kaj napoj sploh je.

Odlomek

"Kmalu me premešamo, da se ne zakadi! Dokler tiho v kotlu nekaj brbota, naj bo znanje se kuhalo! Hitro, hitro palice v roko, preberite kjigico. Poiščite podatek prav', hitro da me ne boš zažgal! Pazi se, če kaj iskoči, saj mehurčki so to brbotajoči. Hitro, hitro, en, dva, tri, da se soba ne skadi. Kaj pa če dodaš še loj? Hm… Mislim, da bo to pravi vonj tega napitka, brbotajočega se zvitka.""

Vse 3 pravljice je napisal McGoyve Trentorialle, čarovniški pisatelj in ravnatelj nekdanje čarovniške šole Hayglee school.


Zakaj je bil McGoyve Trentorialle pomemben v umetnosti pravljic o čarobnih napoji in nekaj hitrega o njemu samemu

McGoyve Torteau Trentorialle se je rodil v Francoski bunkeljski družini s 15-imi otroki. Pri 9-ih letih je izvedel, da je čarovnik. Bil pa je tudi edini čarovnik v družini, pa tudi edini v njihovem rodu.
Pri 14-ih letih se je odločil, da svojih moči ne more več skrivati in “preselil” se je v čarovniški svet. Tam je spoznal najboljši prijateljici Izzaro Hermione TarrLeiie in Hidrie Dallie Paverroti.
S Hidrie je v kasnejših letih postal tudi partner kn se z njo poročil, Hermione pa je postala otrokova (njegovemu otroku) krstna botra.
McGoyve se je najprej zapletel z Hermione, nato pa postal večna ljubezen Hidriena ljubezen.

Torteau je v svojem življenju (41 let) napisal kar 3697 knjig, od katerih jih 431 ni bilo natisnjenih.

Vsaka njegova knjiga je vsebovala zgodbo o določenem napoji, na koncu knjige pa je bil zapisan še recept za napoj omenjen v knjigi. Tako so se lahko mladi čarovniki lažje učili.

~

McGoyvova smrt je bila zelo tragična.
Da ni obvaroval svojo večno ljubezen, se je postavil prednjo, ko naj bi jo ščitil pred nekom, ki jo je “napadel” s smrtonosnim urokom.
Žal ni zaščitil ne nje, ne sebe.

~

Njegova zadnja beseda pred smrtjo pa je bila: "* Živel sem življenje, ki mi je bilo dano. Mar mislite, da bi kar tako umrl?"*
Tako je še danes spomin nanj obraščen s samimi svetleče rdečimimi vrtnicami.