Rastlinoslovje
Referat

Tulipani

Ustvarjeno: 25.12.2020

Tulipani

Pozdravljeni!
Danes vam bom predstavila tulipane, zanimive in lepe, rastline. Upam, da boste med branjem referata uživali in se česa naučili.

Ime

Tulipani se po latinsko imenujejo tullipa. Njihovo ime je nastalo zaradi turške besede tulipant, kar pomeni turško pokrivalo. To ima obliko, ki je zelo podobna obliki cvetov in za to se je iz besede tulipant, razvila beseda tulipan, s katero imenujemo tulipane.

turek z tulipantom na glavi in tulipanom v roki

Uvrščanje tulipanov pri znanstveni kvalifikaciji

Tulipane, kot prvo uvrščamo med živa bitja. Tja jih uvrščamo, zaradi značilnosti, ki jih imajo in so zanje značilna (dihanje, prehranjevanje, razmnoževanje ...).
Živa bitja uvrščamo v različna kraljestva. Tulipane uvrščamo v kraljestvo rastlin. V to kraljestvo ga uvrščamo, ker je rastlina in ima različne lastnosti, ki to dokazujejo (zmožnost fotosinteze ...). Druga kraljestva so: kraljestvo živali, gliv in bakterij.
Tulipani spadajo v deblo semenk, saj se razmnožujejo s semeni in imajo cvet.
Semenke se delijo na kritosemenke, sagovce, ginkovce, iglavce in gnetovce. Tulipani spadajo pod kritosemenke. Te se od drugih semenk ločijo po različnih izpeljanih lastnostih.
Tulipani spadajo v razred enokaličnic. K enokaličnicam spadajo rastline, ki imajo en klinčni list (obstajajo tudi izjeme).
Uvrščamo jih, tudi v red lilijevci (liliales). Njihova družina pa so liljevke.

lilijevke

Izgled

Tulipani so čudovite rastline.
V zemlji imajo čebulico, iz katere raste steblo. Ker vanjo (čebulico) shranjujejo večje količine hranilnih snovi, da preživijo daljša obdobja so velikokrat velike približno okoli 12 cm.
Steblo, ki sem ga prej omenila je visoko, vitko in pokončno. To je, tudi razlog, da se lahko večkrat hitro zlomi.
Na njem rastejo zeleno modrikasti ali bleščeče zeleni listi. Ti so med drugim, tudi dolgi in suličasti, kar daje rastlini še lepši videz. Po navadi ima tulipan okoli tri* ali manj (odvisno glede na vrsto).
Čašni cvet, ki je kot pri večini enokaličnicah venčni, je lahko vseh možnih barv (najdejo se tudi tulipani z lisastimi ali črnimi cvetovi). Čašni cvetovi se imenujejo perigonovi listi. V cvetovih se razvije po en pestič in 6 prašnikov.

Večina tulipanov zraste od 30 do 40 cm visoko, čeprav so si tulipani iz različnih vrst lahko zelo različni. Večinoma se ne razrastejo preveč in niso pretirano široki, saj so vitke ter pokončne rastline.

Rastišče

Tulipani večinoma prihajajo iz gorskih predelov Centralne Azije. V svoji domovini o tulipani tako morali preživljati izredno nizke temperature in žgoča poletja.
Tulipani rastejo, na veliko krajih, saj so zelo prilagodljivi. Rastejo lahko, skorajda na vsakem vrtu, samo da dobijo dovolj sonca in da je zemlja dovolj odcedena.

Gorski predel, Centrale Azije

Oskrba

Tulipane sadimo od oktobra do decembra, oziroma do takrat ko zemlja ni zmrznjena. Sadimo jih v prepustna tla, ki ne* smejo biti zbita, kisla ali zmočvirjena.
Pred sajenjem moramo zemlji dodati kompost ali gnojilo Gnojiti moramo zemljo dvakrat, preden tulipane posadimo in ko dobijo prve liste. Sadimo jih na trikratno ali dvakratno velikost čebulice, torej 10-15 cm globoko (pri večcvetnih tulipanih je bolje, če je še kakšen centimeter več).
Sedaj bom še na kratko razložila postopke sajenja in oskrbe.
1.) Zemljo pognojimo in zrahljamo z motiko ali pa izvedemo preprosti urok, ki to stori na mesto nas. Ob težavah z voluharji je čebulice treba posaditi v plastično mrežo ali sadilno posodo, lahko pa uročimo zemljo v bližini. Mreža mora biti tkana zelo na gosto. Skupaj posadimo od 6-do 10 čebulic.

čebulice
2.) Po sajenju vse čebulice skrbno zalijemo.
3.) Sedaj čebulice pustimo na miru v zemlji in jih vsaj enkrat na teden vestno zalijemo. Paziti je treba, da tulipani med zimo ne zmrznejo.
4.) Okoli novega leta začnejo čebulice kaliti. Ko se vreme otopli bodo začeli tulipani počasi rasti. Pomembno je, da smo z njimi previdni, saj so takrat najbolj krhki in da smo potrpežljivi. Pri tem postopku potrebujejo tulipani največ sonca in svetlobe, ter mineralov za rast.
5). Tulipani cvetijo različno to je odvisno od njihove vrste. Med tem ko cvetijo, pa je treba tulipane redno zalivati. Če čebulice tulipanov želimo shraniti in jih spet uporabiti naslednje leto moramo po tem, ko odcvetijo odrezati cvet in liste.
6.) Tulipani ne cvetijo dolgo, približno 10 ali 12 tednov. Prvi znak, da se je rastlina posušila so suhi listi in posušen cvet.

posušen tulipan

Simbolika tulipanov in države, ki so z njimi povezane

Tulipani so čudovite rastline.
So visoko cenjeni okras vrtov in njihova simbolika je podobna simboliki vrtnice. To je v glavnem lepote, ljubezenske vznesenosti in nepotešljivega hrepenenja. V krščanski ikonografiji tulipani simbolizirajo podobo božje ljubezni.
Tulipani so najverjetneje, povezujemo z Nizozemsko, ki je po gojenju tulipanov najbolj znana. A je cvet tulipana tudisimbol Turčije. V Turčijo so čebulice prišle z namenom prehranjevanja, a so kmalu ugotovili, da niso preveč užitne, ampak izredno lepe. Tako se je Turčije v 16. stoletju prijela oznaka dežela tulipanov.
Tulipane nademo, tudi v Iranski zastavi, čeprav ni ohranjenih razlogov zakaj so se tam znašli.

iranska zastava z tulipanom na sredini
Tulipani so tudi nacionalni znak Madžarske.
Sedaj pa se moram vrniti k državi, ki je nikakor ne smemo pozabiti. Nizozemska, v kateri lahko najdemo tulipane, skorajda povsod. Tudi za to pa se je Nizozemske prijel naziv kraljica tulipanov. Te pa so Nizozemci oboževali že v 17, stoletju, ko je državo pretresala tulipanomanija. Takrat so bili tulipani vredni toliko, kot dragulji, živina, hiše in posestva skupaj. Čeprav se je sedaj tulipomanija že umirila, je nekaj začetne navdušenosti ostalo. Že samo v Amsterdamskem parku vsako leto zacveti na miljone čebulic. Tam so polja tulipanov z mlini na veter na sredini, nekaj povsem običajnega.

Uporaba

Tulipani so zelo uporabne rastline. Bunkelji jih imajo, sicer le za okras ali za prehrano(ko zmanjka druge hrane), a mi čarovniki smo ugotovili veliko stvari, kjer lahko uporabimo tulipane.
Najpomembejša in najbolj znana korist tulipanov je, da lahko z njihovimi čebulicami magičnim živalim ustavimo hujše notranje krvavitve. Tako je bilo rešenih že več sto magičnih živali in ta način uporabe je še vedno v uporabi.
Ker čebulice pomagajo pri ustavljanju krvavitev, lahko najdemo te tudi v različnih zdravilnih napojih. So sestavni del večih, najpomembnejši so pri hulstovem napoju, ki lahko povrne kri, magičnim živalim, ki so jo izgubile. Ustanovitelj tega napoja, je zanj dobil nagrado Merlinovega reda.
Liste tulipanov pa uporabljamo tudi za napoj sladke arome, saj, mu dajo lepo barvo.

napoj sladke arome

Zanimivosti

  • Obstaja več, kot 30.000 vrst tulipanov.
  • Poznamo, tudi vrsto, ki se imenuje papagajski tulipani.
  • Tulipani naj bi v srednjem veku prinašali lepoto. Skupaj z vrtnicami so jih imeli navado položiti na čelo otrok, da bi postali lepši in uspešnejši.
  • Feniksi so edine magične živali, ki ne jedo tulipanov.
  • Slaven čarovnik Kortius Albin je umrl, ker je v napoj sladke arome dal gnile tulipane.
  • Tulipani so poleg lilij, najbolj znani predstavniki lilijevk.
  • Tulipani so bili že 34 krat po mnenju Čarovniškega tednika, razglašeni za rastlino leta.

Elisa Grace
Gryfondom

Število besed: 1288