Rastlinoslovje
Referat

Božično žito

Ustvarjeno: 24.12.2020

V tem referatu boste izvedeli vse o božičnem žitu. Upam da boste uživali. Lepo branje.


Kaj je božično žito?

Božično žito je rastlina, ki jo lahko komu podarimo ali pa jo imamo kot pašnik za plastične ovce ali okras zraven jaslic. Lahko ga vzgojimo v vsakem domu na primernih razmerah. Božično žito


Videz

Božično žito je skupek tankih in kar dolgih travic, ki so svetlo ali temno zelene barve. Vsaka travica zraste od 20 - 40cm. Izgled

Pod zemljo zrastejo korenine, ki so široke od enega do pet milimetrov, dolge pa so do petnajst centimetrov. Te korenine se razdelijo v več manjših koreninic, ki pa so široke največ dva milimetra,dolge pa so lahko od deset do trideset milimetrov. Iz semena se razvije steblo, ki pride na zrak.

Kot že prej omenjeno pride steblo na zrak. Čisto pri zemlji je steblo široko od tri do pet milimetrov. Ko gre vedno bolj v višino se širi in je na vrhu lahko široko cel centimeter.
Po približno desetih dneh je žito srednje visoko, predvsem pa gosto. Tako pa je pripravljeno za uporabo


Rastišče in rast

Božično žito lahko raste v vsakem domu, če ima dobre življenske pogoje.
Raste v plitvih posodicah, kamor ne smemo zliti preveč vode. Žito mora biti na toplem mestu, kjer pa ni preveč svetlobe. Žito je rado na kraju kjer je veliko pogovora saj se tako počuti družabno in socializirano.

Božično žito raste od deset do dvajset dni. Med tem časom hitro kali in na koncu nastane lep pašnik.


Starost

Božično žito v dobrih pogojih raste do pol leta. Po pol leta počasi porumeni. Takrat ga je treba postriči do zelenih delov. Če žito še naprej rumeni ga ne moremo več obdržati pri življenju.Obstajajo pa tudi izjeme, ki pa se zelo redko zgodijo.

Izjema: Kdaj se zgodi, da je žito tako dobro oskrbovano, da lahko preživi do več let. To so res velike izjeme saj je tako vzdrževajke res zahtevno.

Sajenje

Žito se sadi na različne datume. Največkrat se žito seje 13.decembra, nekateri pa ga sejejo tudi 4.decembra ali 8. decembra.

Ko se lotimo sajenja si moramo najprej poiskati plitko posodico. Vanjo nasujemo zemljo, kamor posujemo semena.Semena Semena malo pokrijemo z zemljo, vendar ne preveč, da ne uničimo oz. zadušimo semen. Kaljenje

Nega
Ko posadimo žito ga moramo redno vsak dan zalivati z mlačno vodo. Žito mora biti na svetlobi in na toplem. Ko je žito veliko ga spremljamo in ga po potrebi tudi obrezujemo, da ne porumeni in ovene.


Uporaba

Božično žito nima posebne uporabe. Najbolj je namenjen za darilo nekomu, ki ga imamo radi. Žito imamo lahko tudi kot travnik oz. pašnik za ovčke ali pa kot okras. Če pa žito posadimo v navadnem času ga imamo lahko tudi kot hrano za naše ljubljene muce. Božično žito


Čarovniška uporaba

Čarovniki božično žito največkrat uporabljamo za pašnik, jaslice ter mucke. Nekateri pa ga sadijo tudi čez leto, da ga imajo kot okras v kakšnem rastlinjaku…
Čarovniki pa žito uporabljamo tudi za zdravljenje. Pri zdravljenju ga moramo prej uročiti z urokom (zelo je težak), potem pa ga lahko položimo na rano in ta se v roku enega dneva zaceli.


Dve legendi

Za konec pa sem dobila še dve legendi o nastanku božičnega žita. Uživajte!

1. Legenda o nastanku božičnega žita:
Pravijo, da je božično žito nastalo iz navadnega žita. Nastalo pa je po zaslugi čarovnika, ki ga je uročil. Nastalo je tako:

Bil je dan pred božičnim večerom. Neki čarovnik po imenu Ilius Yoe je razmišljal kaj naj bi za božič podaril svoji ženi, da bi jo le osrečil. Njegova žena Iliana Yoe je imela rada rastline. Na to se je njen mož spomnil, zato pa se je odločil, da ji bo podaril žito z samimi dobrimi željami.
Ker rastline niso tako hitro rastle se je Ilius odločil, da ga bo uročil z urokom, da bo žito hitro zrastlo. Uročil ga je z urokom, ki ga danes ne poznamo več.
Naslednji dan je pogledal v posodico kamor je posadil žito. Videl je velik šop zelenega žita. Bil je vesel, saj bo s tem lahko osrečil svojo ženkico. Ker je imel zelo rad svojo ženo in ji ni mogel razložiti kako jo ima rad pa se je odločil, da bo na listke napisal dobre želje, ki jih je potem navezal na posodico.
Naslednji dan je svoji ženi dal posodico z zelenim in visokim žitom. Iliana se je žita z željami zelo razveselila. Svojemu možu se je zahvalila, žito pa je položila zraven jaslic, nanj oz. zraven njega pa je položila ovčke.

Tako pa še danes ohranjamo tradicijo, da za božič vzgojimo božično žito in ga postavimo zraven jaslic za pašnik ali okras.

2. Legenda o nastanku božičnega žita
Nekoč je živela čarovnica, ki je res rada experimentirala. Ustvarila je več urokov izumila pa je tudi nekaj napojev. Nekega dne pa je izumljala še en napoj. Ta napoj naj bi se uporabljal za hitrejšo rast ljudi, živali in rastlin.
Doma je imela še nekaj semen od žita zato jih je posadila v zemljo, nanje pa je zlila napoj. Nekaj časa je čakala, ker pa se ni nič zgodilo je sklečko s semeni pustila kar na mizi, ona pa je odšla spat. Naslednje jutro se je zbudila in v šalčki na mizi je videla krasen šop zelene travice. To je bilo čudno saj žito je bilo rumeno! Bil je že december, zato pa se je odločila, da ga bo vzgajala do božiča, takrat pa ga bo podarila svoji ljubi mami.
Dan pred božičem pa je žito še malo dodela oz. dodelala je njegovo posodico. Nanjo je narisala rože in srca, kam pa je napisala še kakšno dobro besedo oz. misel.Tako pa je bilo žito pripravljeno za darilo.


Pa sem na koncu svojega referata o božičnem žitu. Upam, da ste se vnejm kaj novega naučili in se zabavali v branju dveh legend. Lep pozdrav.
Ime: Hermiona
Priimek: Grimberk
Dom: Gryfondom

Število besed: 1012