Rastlinoslovje
Referat

Hudomušnica

Ustvarjeno: 26.11.2020

Pozdravljeni! Danes vam bom poglobljeno predstavila nenavadno redko vrsto rastline- Hudomušnico. Spada med najbolj skrivnostne in nepredvidljive rastline, saj te lahko kadarkoli potihoma ubije.


KDO JO JE ODKRIL?

Hudomušnico je odkrila ena najslavnejših znanstvenic Lily Potter, hčerka slavnega Harryja Potterja, ki je preživel kletev smrti. Med potepom v Čudežnem gozdu je naletela na novo tvorbo živali. Že se je sklonila, da bi jo pobrala in dala v svojo posebno vrečko, ko ji je pogled zakrila ogromna senca. Obrnila se je, a bilo je prepozno. Rastlina bi jo popolnoma ubila če se ne bi iz nekje prikazal Lilyin oče Harry, ter jo z enim samim urokom hromljenja rešil smrti. Lily mu je bila zato vedno močno hvaležna. Tako je odkrila dve novi vrsti- novo živalsko tvorbo, izkazalo se je, da gre za Kiklopa in še novo rastlinsko vrsto, ki so ji dali ime po hudobnosti (huda) ter po njenem strupenem telesu (mušnica- je tudi strupena). To je bil velik korak za čarovniško zdravilstvo, saj so farmacevti iz Hudomušnice iztisnili tudi najmanjšo kapljico dragocenega soka (več izveste pri uporabi Hudomušnice).

Lily Potter

RAST

Hudomušnica že res da je redka, a vendar raste na veliko površinah. Najbolj ji ustreza vlaga, zato jih pri nas ni. Najbolje uspevajo v tropskem pasu, saj je tam veliko padavin, te pa Hudomišnica potrebuje za močne in mesnata usta, dober sluh in ostre ter izbuljene oči (tipalke). Obožuje tudi žuželke ter majhne živali (zajce, veverice), zato se nenehno seli in si v svojih mogočnih listih skladišči najbolj odvratno hrano, saj jo ima za posladek, kot mi čokolado. Ko nekoga umori, ji požene še več strupenih koreninic ter ogabnih cvetov, ki so na prvi pogled videti lepi, a so v resnici smrtonosni. 😦

IZGLED IN NABIRANJE

Ste kdaj pomislili, da te bo na prvi pogled zapeljivo lepša in na videz prijazna rastlina pohrustala za malico? Najbrž ne… Hudomušnico bi z lahkoto zamenjali s krasno Afriško vijolico, le, da je Hudomušnica še veliko večja. Ima vijolične cvetove, na sredini njih pa se bohoti majhna kepica. To je najdragocenejši in najnevarnejši del rastline- glavica. Do nje je zelo težko priti, ampak vendarle je mogoče. Znanstvenik Johan Andersen je ugotovil, da Hudomušnice res sovražijo kovino, zato so po njegovem nasvetu izdelali dolgo kovinsko palico, ki bi imela na koncu majhne klešče za odtrganje glavice. Nujno moraš stati vsaj tri metre stran od te magične rastline, kajti, če se ji približaš na dva metra, začne gristi, če pa se ji približaš manj od enega metra, te poje celega in živega. Njena posebnost je, da nima ne oči in ne nosu, a ima tipalke. Z njimi presenetljivo dobro vonja ter vidi. Kot smo že ugotovili, usta ima in to kakšna ogromna!!! Jezik lahko stegne tudi do enega metra daleč!

Hudomušnica

STAROST

Ugotovili smo, da so Hudomušnice obstajale že v srednjem veku, le, da so bile takrat še dobre, zato jih ni nihče opazil. Tako so samevale pod krošnjami dreves, dokler se niso uprle svoji glavni prijazni Hudomušnici in odbesnele v svet. Želele so si svobode. Ne morate verjeti, saj Hudomušnica živi lahko tudi do milijon let, na vsake 100 let pa ji zraste nova glavica.

UPORABA

Farmacevti so dolgo razmišljali, zakaj bi bila sploh dobra ta rastlina in kot za vsako rastlino, so naši napredni čarovniki odkrili zelo pomembno dejstvo. V točno določeni meri, lahko Hudomušnica pozdravi eno najhujših bolezni v našem svetu- SONRAG! Če je kdo še ne pozna, to je zelo zahrbtna bolezen (kot Hudomušnica) , kjer ti odpovedo vsi deli telesa in si zato celo življenje nemočen.
Hudomušnica je med prvimi tremi rastlinami, ki so najbolj zahtevne za uporabo. Kot že veste, je nabiranje glavic izredno tvegano ter naporno, zato res ni poceni. Iz nje se da izdelati tudi različne sirupe, mazila ter vitamine.

RECEPT ZA ZDRAVLJENJE SONRAGA

SESTAVINE:

 • ščepec čarobnega prahu (najbolje znamke Loker)
 • 2 kapljici vrtničnega olja (zelo drago)
 • 1 odrasla pest ostružkov starega češnjevega lesa
 • 1 kilogram oblakove pene (skoraj nemogoče dobiti to sestavino)
 • 12 žlic mandragorinega soka
 • 7 nojevih jajc
 • dva sončna žarka (nič več, nič manj)
 • ena snežinka (srednje velikosti)
 • 9, 7 žlice sveže stisnjene Hudomušnice (iz glavic seveda)- niti kapljice več in niti kapljice manj, kajti, če se to zgodi, umreš takoj

POTEK:
Vsako sestavino posebej dodajamo v rdečo posodo (nobene druge barve) in jo lepo vmešamo. Sestavine moramo nujno dodajati po vrsti, tako kot so napisane od zgoraj navzdol. Ko vse to storimo, damo posodo za točno 3 tedne za 2 dni, za 15 ur ter za točno 29 minut v predal s toplimi kapami. Tako se sestavine razrahljajo in nastane novo upanje za življenje. 😃

Napoj

ZANIMIVOSTI

Nisem še omenila, kako so Hudomušnice zanimive? Ne? Bom pa zdaj bovedala več o njenih največjih skrivnostih ter zanimivostih.

#1: Če ste prej mislili, da Hudomušnice nimajo možganov, se motite. Spadajo med 10 najbolj pametnih rastlin v Zgodovini čarovništva,

#2: včasih so bile Hudomušnice lepe modre barve, ampak, ko so se razbesnele, so bile tako vijolične v obraz, da jim je barva za vedno ostala.

#3: Ste že slišali za vedo HUDOLOGIJO? Preverite v nadaljevanju.

HUDOLOGIJA

Hudologija je veda o zlobi. Rastline delimo na

 • hude in na
 • prijazne
  Prav zares se Hudomušnice učijo zlobe. Vsaka Hudomušnica mora pri 50 letih starosti zapustiti svoje mesto, ter oditi v popolnoma skrit kraj Anterius. Tam domuje Hudomušnica vseh Hudomušnic. Najbolj pomembna oseba za cel njihov svet. V šoli, kjer imajo na urniku le HUDOLOGIJO, ZLOBOLOGIJO, UBIJOLOGIJO.. kjer .se učijo biti, kot že imena povejo, najstrašnejše v vesolju. Ko pridejo nazaj v svet, so še močnejše.

Pazite se jih, če greste v Tropski deževni gozd!


Upam, da vam je bil moj današnji referat všeč! Komaj čakam naslednjo lekcijo ter upam, da sem dovolj podrobno opisala Hudomušnico. Zdaj ste zagotovo ugotovili, da se z njimi ni šaliti. 😃 Skupaj se jim bomo lahko postavili po robu, kajne?

Število besed: 1004