Rastlinoslovje
Referat

Ščetinarica

Ustvarjeno: 26.11.2020

Ščetinarica


Pozdravljeni, predstavila vam bom zanimivo, magično rastlino: ščetinarico. Zanjo sem se odločila, ker ima pomembno vlogo pri varjenju čarobnih napojev in je pomembna za prehrano nekaterih magičnih bitij, kot so naprimer samorogi. Želim vam, da se boste v branju naučili veliko novega, predvsem pa uživali! 😄


Izgled

Ščetinarica je grm, visok od 3 do 6 m. Ima ozko deblo, z veliko vejami. Te so dokaj enakomerno razporejene, na koncu, pa je grmiček listja sprijet kot v nekakšno bunko. Če imamo srečo, lahko v njej najdemo, agno, pomembno sestavino za napoje. Ščetinarico lahko vidijo tudi bunkeljni, a mislijo, da gre za navaden ničvredni grm. Lubje je gladko in rjave do sivkaste barve. Cvet (agna) je rumenkasto-bele barve in ima vonj po limoni.


Rastišče in rast

Ščetinarica raste na vlažnih predelih. Najraje ob robu močvirja in tam, kjer pade dosti dežja, saj brez vode zdrži le en mesec. Če, jo imamo na čarovniškem vrtu, jo je treba redno zalivati, sploh, če je bila presajena. Seme ščetinarice, lahko kupimo le od licenciranih prodajalcev in z listino, ker če ne lahko dobimo kazen. Ščetinarica je nastala z ikro drevesnega krapa. Ikra je nared v 2-3letih in če pade z drevesa, in se olupi iz nje zraste ščetinarica.
Ščetinarica lahko raste v bližini drugih dreves, saj ima rada, da nanjo pridejo drevesni varuhi.
Ščetinarica v naravnih razmerah živi do dva tisoč let, v čarovniški oskrbi pa tudi do pet tisoč let.
1


Oskrba

Če imate ščetinarico na čarovniškem vrtu, jo je treba zelo redno zalivati. Okoli 1x na teden in najbolje, da ob istem dnevu. Poskrbite, da vrtni palčki, ne bodo preganjali njenih drevesnih varuhov, saj ji bo to skrajšalo življensko dobo. Če ste se odločili, da boste zasadili seme, se odpravite k licenciranemu prodajalcu. Ne priporočam vam, **da greste sami nabirati ikre drevesnega krapa, saj je včasih zelo škodoželen, ne tega, da ščetinarico presadite, če niste specializirani za rastlinoslovje. **Kajti ščetinarica ima zelo občutljive korenine in ob najmanjši poškodbi lahko umre.


Uporaba

Ščetinarica, je precej pomembna rastlina *za zvarkarstvo in posamezna čarobna bitja. Saj, v svojih bunkah skriva cvetove, ki jih imenujemo agna. Agno lahko **uporabite od 3-5 let od kar ste jo vzeli iz bunke listja. **Zdaj pa vam bom predstavila, kako točno jo lahko uporabimo v posamezni znanosti:

Zvarkarstvo

Agna je pomembna sestavina, za veliko napojev. Spodaj je naštetih nekaj primerov:

 • napoj nesmrtnosti
 • napoj spečnosti
 • napoj za odstranjanje glivic
 • reserum,
 • ...
  Agno spravimo v škatlico in pokrijemo s pokrovom. Čez eno leto jo vzamemo ven in za 10 minut namakamo v vodi zmešano z moko. Nato spravimo nazaj v škatlico. Čez eno leto jo spet lahko vzamemo ven in jo uporabimo v napoju. Če jo želimo še dlje shraniti, jo vsako leto spet namakamo v vodi in moki. Po petih letih od tega, ko smo jo nabrali, pa bo njen magični duh odšel in ne bo bila več uporabna. Agna ima vlogo v napojih, da jim doda aromo in naredi, da ostale sestavine med seboj komunicirajo.
  2

Magične živali

Z agno se prehranjujejo tudi nekatere čarobne živali kot so:

 • samorog
 • kentaver
 • velikani
  Samorogi, z usti posrkajo cvet, v ustih ga zmeljejo in pogoltnijo. Sok agne pride v kri, ta pa nastane srebrnkaste barve in kot že veste, zato so samorogi prijazna bitja, katerih kri če pride v tuja usta prinaša nesrečo.
  Kentavri imajo podoben postopek kot samorogi, le da oni dobijo moč branja zvezd, prihodnosti, planetov…
  Velikani, pa izruvajo celo drevo, in ko sok pride v njihova usta se skisa in, če pride do krvi, velikan postane zloben, grd in neumen.
  3

Trg

Ščetinarice so zelo iskane, a žal tudi redke. Ker jo čarovniki mešajo z ognjenko, velikokrat segnije. Njena cena se je v zadnjih 30 letih povečala za kar 50%!!! Veliko čarovnikov znimi trguje na črno, nekateri pa namesto iker drevesnega krapa, vzamejo ikre vodnega krapa. Zato res kupujte le, če ima prodajalec, potrbne listine. V primeru, da vidite prodajo na črno, takoj javite ministrstvu!


Deli rastline

Čeprav sem že opisala izgled rastline, vam bom zdaj bolj natančno opisala dele.

Korenine

Korenine so mehke, neutrjene in občutljive, po njih črpa iz zemlje čarobne snovi, ki jih nato shrani a agni. So tanke in imajo približen obseg 5 cm. Če se korenine poškodujejo, rastlina ne bo več dobivala zaželenih snovi in bo ugasnila.

Steblo/deblo

Deblo je prav tako tanko z največjim obsegom do 20 cm, preko njega in nato skozi veje potekajo čarobne snovi. Nekaj jih zarži zase, kot za energijo delovanja.
4

Veje

Veje so od debla/stebla pa do bunke dolga približno pol metra. Prepovedano je obrezovanje, saj veja v tem primeru ne bo zrasla in posledično ne tudi agna. (Razen če si tega želite) Veje so sicer enakomerno razporejene, a jih je zelo veliko. Ravno zaradi tega, je dobila ime ščetinarica.

Bunka

Bunka so listi sprijeti na kupčku, in so kot zaščitni ovoj za agno. Spodaj pod vidnimi listi, ves čas rastejo še mlajši listi in tako, ko starejši odpadejo, so mlajši pripravljeni zaščititi agno. Listi nikoli ne odpadejo.

Agna

Agna, je kot že veste cvet ščetinarice, ki ima veliko pomembnih vlog. V njej se shranjujejo čarobne snovi, ki jih korenine črpajo iz zemlje. Tiste snovi, ki jih rastlina ne porabi, za svoje delovanje, shrani tam noter.


Bunkeljni in ščetinarica

Bunkeljni lahko vidijo ščetinarico, a jim nič ne pomeni. Mislijo, da je navaden grm, ampak temu ni tako. Četudi, bi kakšnega bunkeljna zamikalo, da bi razprl bunko, v njej ne bi videl nič. Kajti agna je čarobna, zato je binkeljni ne morejo videti.


Zanimivost

Kako je krap prišel na drevo? Te zanima? No, pa poslušaj!
Nekoč, je bila čarobna ptica. Bila, je ogromna, lepa in je imela zelo milo srce. Šla, je na lov k jezeru. Ujela je krapa in ga nesla v gnezdo. A kar ni in ni ga mogla kljuvati. Zato ga je pustila, ga nahranila s čarobno rastlino. Krap jo je pojedel in je lahko dihal s pljuči. Naredil je ikre, ki so spet postali krapi na drevesu in se še bolj prilagodili drevesu in preživeli.


Tako, to je za danes vse. Upam, da ste uživali v branju in se česa novega naučili. Ščetinarica, je zelo zanimivo drevo, kdo bi si mislil, da je tako pomembno, pa zanj še sploh ni nikoli slišal,
Lep dan še naprej!
Lora Weston, Drznvraan

Število besed: 1101