Rastlinoslovje
Referat

Neville Velerit

Ustvarjeno: 10.11.2020

Pozdravljeni! Začela sem s pisanjem referata o zelo znani osebi iz Harryja Potterja. To je Neville Velerit. Njegova vloga se mi je zdela mnogokrat presenetljiva in o njem sem se spraševala veliko stvari! Sedaj pa jih boste z mano izkusili lahko tudi vi. Da bo še bolj zanimivo, bom pripovedovala iz Nevillovih oči. Pa pojdimo!!


1. Otroštvo

dojenček
Neville Velerit

Rodil sem se 30. julija 1980. Od kar se spomnim, sem živel pri babici. Moja babica je zelo ognjevita. Vedno mi je govorila, da bi bil lahko bolj podoben svojemu očetu. Večinoma me je podcenjevala. Videla me je, kot neumnega in nerodnega fanta. Vseeno pa me je imela zelo rada. Dolgo nisem vedel, kaj se je zgodilo mojima staršema. Babici je bilo preveč hudo. Že po obrazu sem videl, da je nekaj hudega. Takole pa sem izvedel:

Nekoč je zbrala pogum. Začela je govoriti o Mrlakensteinu. Takrat sem prvič slišal zanj. Govorila mi je o upornikih, ki so se poimenovali Feniksov red. Notri sta bila tudi moja starša. Potem pa je začela govoriti o Krasotillyji. O tem, kaj je počela. Ko mi je govorila, kako je mučila moje starše, so mi po licih počasi začele teči solze.

“Ampak, kje sta sedaj babi? Saj ju je mučila, ne pa ubila?” sem vprašal čisto potihem in zraven zahlipal.
"Mučila ju je dokler nista zblaznela. Sta v čarovniški bolnišnici. Ne bosta prepoznala ne tebe, ne mene. Žal mi je, Neville." je šepetaje zaključila pripoved.

Začutil sem praznino. Babica je prišla do mene in me objela. Ponavadi je bila tako ognjevita, tokrat pa sem prvič zagledal v njej osebo, ki ima čustva, tako kot vsi ljudje. Skupaj sva jokala, nato pa sem jo prepričal, da greva obiskati moja starša. Četudi me ne bosta prepoznala, bom vsaj videl. Svoja starša.

2. Prvi obisk staršev

družina
Družina Velerit

Takoj naslednji dan po tem, ko sem izvedel za moja starša sva ju šla z babico obiskati. Celo jutro sem komaj zadrževal svojo vznemirjenost. Nato pa je le napočil čas za odhod. Z babico sva šla v bolnišnico. Nisem gledal, kakšna je bolnišnica. Nisem gledal nič. Ne kje sva hodila, nič. Le opazoval sem ljudi. Da bi zagledal svoja starša.

Prišla sva do sobe. Babica je potrkala in vstopila. Preplašeno sem za njo vstopil tudi jaz. Potem pa sem zagledal. Moja starša.
“Mami, oči?” sem vprašal. Nista se odzvala. Pretreseno sem pogledal babico, ta pa se je le šibko nasmehnila. Naenkrat pa je do mene stopila mamica. V roko mi je dala sličico. Vse kar sem lahko izdavil je bilo: "Hvala mami." Nisem več zdržal. Po licih so mi v potokih tekle solze. Bil sem pretresen. Kaj se je zgodilo z mojima staršema? Zakaj ravno meni??

3. Izgled

Imam svetlo rjave lase. Oči imam zeleno rjave. Sem kar visok in neroden. Ne vem, kako mi uspe biti taka neroda. Več o sebi pa nimam za povedati.

Neville
Neville Velerit

4. Ko sem izvedel, da sem čarovnik

Pravzaprav se ne spomnim natančno kako, kje, zakaj se je to zgodilo. Pravzaprav sem čisto slučajno izvedel, da sem čarovnik. Ne spomnim se, kako točno, ampak nekako mi je uspelo, da sem padel iz balkona. Zaslišal sem babico, ki je zadaj vzkliknila nekaj v smislu: “Pazi, ubil se boš!” Pripravil sem se na smrt. Dejansko sem bil pripravljen umreti. Naenkrat pa sem nehal padati. Pretresen in hkrati vesel, da še živim, sem pogledal k babici, misleč, da me je ona s čarovnijo ustavila. Ampak me je ona opazovala enako pretreseno, kot sem jaz njo. Zavedel sem se, da sem to naredil sam. Spoznal sem, da sem čarovnik.

5. Bradavičarka

Bradavičarka
Bradavičarka

Od takrat, ko sem prvič vstopil v Bradavičarko, do sedaj imam isto mnenje. Bradavičarka je čudovita! Najbolj mi je bila všeč Dumbledorjeva armada. Všeč mi je bilo to, da smo se upirali. Tako, kot sta se moja starša upirala proti Mrlakensteinu. Želel sem jima biti podoben. Vsakič, ko smo se učili novega uroka, sem si predstavljal, da ga bom imel priložnost izvesti nad Krasotillyjo in se ji maščevati. Prav tako je bila in je še vedno moja strast na Bradavičarki predmet Rastlinoslovje. Naravnost obožujem rastline in vse kar spada k njim. Pri urah Rastlinoslovja sem se končno nekje lahko izkazal.

Imel pa sem tudi slabe trenutke na Bradavičarki. Ko so bile ure, kjer sem se osramotil, ker nisem nič znal. Sploh pri urah Čarobni napoji. Ko sem pred vsemi v Veliki Dvorani dobil tulbo, ki mi jo je poslala babica. Ko sem se tresel pred malo maturo. Ko me je Dreco Malfoy pred vsemi osramotil.

Najhujša pa je bila ena izmed šolskih ur pri Obrambi pred mračnimi v 4. letniku, pri Alastorju Nerrgi (vsaj mislili smo, da je to on). Učili smo se o žrlelih kletvah. Na pajku je profesor ponazoril kletve. Ko je ponazoril kletev križanih, sem se iznenada zavedel, kako sta moja starša zblaznela. To je bil eden izmed mojih najhujših trenutkov v življenju. Ko vidiš, kaj lahko ena sama beseda, Cruccio povzroči. Ko sem to videl, se je moje življenje za trenutek ustavilo.

6. Harry Potter

Harry Potter
Harry Potter

O Harryju Potterju mi je babica govorila ves čas. “Neville, zakaj mu nisi bolj podoben? Neville zakaj nisi…?” Babica je bila čisto navdušena, da bom njegov sošolec. Ker pa me je babica toliko primerjala z njim, sem ga sovražil, četudi ga še nisem poznal. Moje mnenje pa se je kaj kmalu spremenilo, čim sem ga prvič zagledal in spoznal. Uvidel sem, da je imela babica vseskozi prav in, da je res super oseba. Vedno sem si želel biti bolj podoben njemu. Zato sem tudi zavidal Hermioni Granger in Ronu Weasleyju, da sta lahko njegova najboljša prijatelja. V mojih slabih trenutkih, sem se spraševal, kaj ima Ron Weasley, kar jaz nimam?

7. Strah

Moj največji strah v času šolanja je bil profesor Robaus Raws. Bal sem se ga, ker me je zafrkaval in mi grozil, da me bo zastrupil. Nisem se ga samo bal, vendar sem ga tudi sovražil. Sovražil sem njegov bledi obraz, sovražil njegove ustnice, ki so se posmehljivo zavihale navzgor, ko me je pogledal. Sovražil sem...Vse na njem. Vedno sem sumil, da je Jedec smrti. Že samo ob misli na to, da je pajdaš Krasotillyje L'Oholl me je streslo..

Najbolj pa sem bil osramočen, ko je za ta moj strah izvedela cela šola. Vsi so vedeli za moj strah. To so izvedeli v mojem 3. letniku. Pri profesorju Wulfu smo se spopadali s svojimi strahovi. Za tistih nekaj trenutkov, ko sem lahko profesorja Rawsa gledal v babičinih spodnjicah, sem drago plačal. Še kar nekaj časa sem zaradi tega čutil na sebi njegove žgoče poglede.

8. Ljubezni

Ginny Weasley
Ginny Weasley

Hermiona Granger
Hermiona Granger

Tudi tak nerodnež, kot sem jaz se lahko zaljubi. Imel sem 3 ljubezni. Najprej sem se zaljubil v Ginny Weasley. Zaljubil sem se konec 2. letnika. Ljubezen ni trajala dolgo. Le malo več kot pol leta. Pri Ginny ni šlo toliko za izgled, ampak za sam karakter. Všeč mi je bila njena ognjevitost, ki je kar malo podobna babičini. Ampak, kot sem rekel, kmalu sem pozabil nanjo in se zaljubil v drugo dekle.

To drugo dekle je bila Hermiona Granger. Pri njej sem se pravzaprav zaljubil nehote. Zaljubil sem se, ko mi je pomagala pri pouku. To je bilo v 4. letniku. Ta ljubezen pravzaprav ni nikoli izumrla. Sicer se je malo ustavila, vendar pa sem vedno do nje nekaj malega čutil. Za božični ples sem jo povabil na ples. Zavrnila me je. Takrat se mi je srce trgalo na koščke. Ko sem jo opazil plesati z Zmagoslafom Levyjem, sem bil zelo ljubosumen. Sam sem plesal z Ginny Weasley. Če bi z njo lahko plesal pred enim letom, bi bil presrečen.

Zadnja ljubezen pa je bila glavna. Hannah Abott. Od šestega letnika dalje sem jo ljubil z vsem srcem. Njena milina in karakter sta bila popolna. Ko je prvič sprejela povabilo na zmenek, sem bil presrečen. Z njo sem se počutil, kot v pravljici, vendar hkrati v realnosti.

9. Življenje po Bradavičarki

Hannah Abbot
Hannah Abott

Ko sem končal šolanje in, ko končno ni bilo več Saj Veste Koga, sem šel najprej s Harryjem Potterjem delati za aurorja. V poklicu sem užival, vendar ni bilo popolno. Ko pa sem postal profesor Rastlinoslovja na Bradavičarki, sem vedel, da je to tisto, kar si želim.

Poročil sem se s Hannah Abott in v življenju še vedno uživava. Vedno in povsod jo bom ljubil z vsem srcem. I love you, Hannah!!


To je vse. Upam, da ste uživali v referatu, kot sem jaz. Pisala sem ga RES dolgo in ga poskusila narediti čimbolje. Hvala, ker sem ga lahko naredila 😃 .

Ime in priimek: Narcissa Granger
Dom: Gryfondom

Število besed: 1520