Rastlinoslovje
Referat

Pripomočki pri rastlinoslovju

Ustvarjeno: 23.7.2020

Pripomočki pri rastlinoslovju

Vas zanima, kaj vse potrebujemo za prijetno in varno vrtnarjenje?
Nekateri raje stvari opravljajo po bunkeljsko oz. brez čaranja. V tem referatu boste izvedeli vse o pripomočkih, ki jih je pametno uporabljati pri vrtnarjenju.
Opisala bom različne pripomočke ter njihov način uporabe.

Pripomočki

Poznamo več različnih pripomočkov.
Neratere potrebujemo za lažje opravljanje dela, nekatere pa le iz varnostnih razlogov.
Za lažje opravljanje dela potrebujemo motiko, grablje, lopato, zalivalko…..
Zavarnost pa rokavice, naušnike, škornje ( imamo jih tudi zaradi zemlje ),..…

Predstavljajmo si, kako bi bilo vrtnariti brez motike in lopate ali kako bi se brez naušnikov zaščitili pred kričečimi mandragorami. Težko bi bilo.

Motika in lopata

LOPATA

Lopata je preprosta naprava, ki nam je v pomoč pri opravljanju fizičnega dela. Sestavljena je iz dveh delov. Ročaja oz. lesene palice in ploskega kovinskega ali plastičnega dela. Lopato potrebujemo pri prekopavanju, flancanju, okopavanju….
Potrebujemo jo tudi, ko naš rastlinjak zasneži in ne moremo vanj.

MOTIKA

Motika je orodje, v poljedelstvu za kopanje in rahljanje zemlje ter za sajenje in izkopavanje sadov. Na Slovenskem je znanih okoli tristo vrst motik, razločujejo se po obliki, velikosti in teži. Velikost in teža motike sta odvisni od telesne moči uporabnika, od različnega dela (na polju, v vinogradu ali na vrtu) in od načina dela (kopanje, okopavanje, pletje…. ).

Motika

Grablje

Grablje so orodje, ki ga uporabljamo za grabljenje listja, pokošene trave, posušenega materiala in vrtnih odpadkov. Navadno so cele lesene včasih pa tudi lesene in kovinske ali lesene in plastične. Grablje so navadno dolge 180 cm in imajo 14 zob.
Grabelj ne uporabljamo samo pri vrtnarjenju, temveč tudi pri košnji. Z grabljami grabimo posušeno seno z griča.

Zalivalka

Zalivalka je nekakšna posoda z ročajem in cevjo v katero natočimo vodo. Z njo zalivamo pridelke. Da konec cevi lahko pritrdimo tudi zalivalno režo. Obstaja veliko različnih zalivalk. Razlikujejo se po velikosti, obliki in materialu. Zalivalka je lahko plastična ali kovinska. Plastične so cenejše a manj trpežne, kovinske pa so dražje in kvalitetnejše.
Zalivalke o današnjih časih zamenjujejo tudi namakalni sistemi. Pri namakalnem sistemu so napeljane cevi, skozi katere škropi rahel curek. Mi tako le odpremo vodo, zalije in namoči pa se samo. Tako prihranimo veliko časa.

Rokavice

Rokavice zaščitijo naše roke in jih malo obvarujejo pred vso umazanijo in zemljo. Nekateri jih ne uporabljajo, saj jih zemlja ne moti. Imamo več rokavic različnih velikosti in materialov. Lahko so iz nitrila, latexa, blaga, elastike in drugih snovi….…
Čarovniki si lahko roke zaščitimo tudi z urokom FLISKIS. Tako se naše roke ne umažejo, zmočijo ali poškodujejo.
Potem ko izvedemo urok moramo svoje roke hitro pomočiti v jabolčni kis. Tako so naše roke zavarovane. Ko končamo z delom pa moramo popiti kozarec mleka ali pojesti banano. Zaščita tako izgine.

Naušniki

Naušnike uporabljamo predvsem pri delu z mandragorami. Te kričeče rastline nam lahko uničijo sluh. Presajamo jih ko so še majhne. Takrat niso tako glasne kot odrasle, vseeno pa so nevarne. Namestu naušnikov lahko uporabimo tudi čepke za ušesa. Te so malo manj učinkoviti a bolj priročni. Naušnike lahko z pomočjo čaranja tudi malo pomanjšamo ( da nam grejo v žep ) in nato nazaj povečamo. So iz plastike, blaga, vate, malo kovine ipd…..…

Škornji

Vsak vrtnar potrebuje par škornjev. Škornji morajo biti udobni, neprepustni in topli. Noge zavarujejo pred blatom in vodo.
Za vrtnarje, ki ne preživijo veliko časa na vrtu ali njivi so priporočljivi gumijasti škornji. Tistim, ki se obdelovanja vrta lotevate bolj resno, izkušeni vrtnarji svetujejo škornje ali polškornje z ojačanim kovinskim podplatom in mehko oblazinjenim notranjim vložkom.
V škornje lahko ustavite tudi flisasti grelni vložek, ki vaše noge ohranja suhe in tople.

Palice, vrvica in škarje

V rastlinjaku gojimo tudi rastline, ki zrastejo tako veliko, da same nemorejo več stati pokonci. Zato v zemljo zraven rastline zapičimo visoke kovinske, lesene ali plastične palice. Rastline z vrvico zavežemo obnje. Tako rastejo pokonci in se normalno razvijajo.

Ko rastlina preveč podivja jo je potrebno porezati. To naredimo s posebnimi vrtnarskimi škarjami. Z njimi obrezujemo paradižnik, gastar, nolez, kačre in ostrže.

Pripomočki

Opisala sem nekaj najpomembnejših vrtnarskih pripomočkov.
Nisem pa opisala vseh, saj jih je ogromno.
Po različnih delih sveta obstaja veliko različnih pripomočkov, ki se med seboj razlikujejo.
V preteklosti so uporabljali drugačne pripomočke kot danes. Ljudje še vedno izumljajo nove in nove pripomočke, ki bi nam na kakršen koli način olajšali ne le delo na vrtu temveč tudi v gospodinjstvu, gradbeništvu, medicini……


Brez pripomočkov bi delo opravljali težje.
Zato sem tudi napisala ta referat.
Upam, da vam je bil všeč in da ste uživali v branju.

Lep pozdrav
Hana Volk
Drznvraan