Vilinologija
Referat

Morske vile

Ustvarjeno: 16.7.2020

Izgled

Mnogi bi pomislili, da so morske vile v bistvu morske deklice, a se motijo. Morske vile se od morskih deklic razlikujejo tako po videzu, kot tudi po običajih in pravilih (več o tem kasneje).

Morske vile so velike od 10-20 cm. Imajo sinje modre lase, ki jim segajo do pasu. V njih imajo pripete školjke in majne morske zvezde. Lasje so po navadi spuščeni, ampak za kakšne proslave ali prireditve si jih vile spnejo v kito. Oblečene so v obleko v barvi njihove korale (več o tem pozneje). Vedno so bose.

Njihova krila so prav tako v barvi njihove korale in zelo velika. Imajo različne vzorce, ki so pri vsaki vili drugačni. Krila jim začnejo rasti že takoj, ko se rodijo. Do njihovega desetega leta so že skoraj večja od njih.
Po naravi so morske vile zelo sramežljive in tihe.

Življenski prostor

Morske vile (kot že ime pove) živijo v majhnih vasicah v morju. Živijo globoko v oceanu, kjer jih ljudje ne motijo. Nikoli ne gredo na kopno, čepav bi ob svojem 15. letu že lahko šle. Tiste, ki pa so bile dovolj pogumne, da so šle pogledat svet ljudi, se niso več vrnile.

Njihove hiše so majne, v njih je le postelja in kopalnica. Jedilnice in kuhinje ni, saj jejo v kraljevi palači.
Vasice so kar velike, približno toliko kot manjše mesto. V njih prebiva okoli 700 vil.

V njihovih vasicah so tudi določeni položaji:

POGLAVAR
Poglavar v vasici vzdržuje red in mir ter skrbi, da so vaščani srečni. V vsaki vasici je le en poglavar. Živi v kraljevi palači, ki stoji točno v središču vasi. Z njim živijo žena in otroci. Zakon zapoveduje, da poglavar mora imeti otroke, saj so oni njegovi nasledniki. Če umre in nima nikogar ki bi ga nasledil, se družbeni red v vasici popolnoma in v trenutku poruši.

KMET
Kmetov je v celi vasici več, saj potrebujejo veliko hrane, da v vasici ljudje ne stradajo. Kmetje hrano, ki so jo pridelali (po navadi so to školjke in morski ježki) odnesejo v kraljevo palačo, kjer jo dostavijo v jedilnico, kjer jejo vsi prebivalci vasi. Dobro so plačani, zato se poklic kmeta v vasi najbolj splača.

STRAŽA
Stražarji stražijo poglavarja. Ampak ne pred sovražniki, temveč pred roparji, saj se v palači nahaja veliko dragocenosti. Sovražnikov v vasi ni, saj so vasi morskih vil zgrajene zelo zelo daleč od ena od druge. Prav tako so morske vile miroljubna bitja, zato se ne napadajo med sabo.

UČITELJI
Učitelji učijo male vile v Vilinski šoli, kjer so vile učijo nadzorovati svoje moči (več o tem pozneje). Zelo dobro so plačani, ampak da prideš do tega položaja, moraš opraviti kup preizkusov, za kar porabiš 10 let, preden začneš zares učiti. Le malo vil ima toliko potrpljenja, zato je učiteljev zelo malo.

To je le nekaj položajev. V vasi jih je še veliko več.

Zgodovina morskih vil

Legenda pravi, da so morske vile nastale ob izbruhu vodnih vulkanov. Ko so se mehurčki iz vulkana združili z mehurčki vodnih vrelcev, je nastala prva morska vila, imenovana morska boginja. Sčasoma so nastajale nove in nove vile. Začele so se naseljevati v vasi in razvijati sposobnosti.
V vseh oceanih dandanes živi okoli 1000 vil. Še noben človek jih ni videl od blizu, saj se večinoma skrivajo v vodi.

Varuhinje koral

Vsaka morska vila pri svojih treh letih dobi svojo koralo. Temu pravimo koralin dotik. Takrat se vila dotakne neke korale in postane njena varuhinja. Njena obleka in lasje se obarvajo v barvo te korale. Od takrat naprej mora vila vsak dan priti k tej korali, jo pregledati, če je bolna in jo oskrbeti.
Če korala umre, z njo umre tudi vila.

Pravila

Morske vile imajo veliko pravil in vseh se držijo. Če se jih ne, jih poglavar kaznuje z izgnanstvom ali še s čim hujšim.
Nekatera pravila so bolj stroga in kazen zanje je zelo huda. Če pa prekršiš eno izmed manj strogih pravil, je kazen milejša.

STROGA PRAVILA

 • Vile na kopno ne smejo do 8. leta,
 • Ne smejo obiskovati drugih vasi morskih vil,
 • Ne smejo govoriti z ljudmi,
 • Če jih človek vidi, morajo to nemudoma povedati poglavarju vasi, da temu človeku izbrišejo spomin,
 • Izven vasi ne smejo biti več kot 3 dni…

MANJ STROGA PRAVILA

 • Moči na smejo uporabljati izven šole do 7. leta,
 • V vilinski šoli lahko manjkajo le 1 dan na leto,
 • Ne smejo zanemarjati svoje korale,
 • Ne smejo žaliti morske boginje…

Vilinska šola

V vilinsko šolo se vile vpišejo pri 2 letih. V njej se učijo nadzorovati svoje moči, skrbeti za koralo… Šola ima 8 letnikov, v vsakem je več poudarka na eni moči.

GOVORICA Z ŽIVALMI
Ta predmet dobijo v 5. letniku, saj je zelo zahteven. Naučiti se morajo, kako komunicirati z vodnimi živalmi. Večina vil tega predmeta na zaključnem izpitu ne opravi, zato te moči ne osvojijo.

NADZOROVANJE VODE
Ta predmet imajo vse letnike do 4. Tam se učijo nadzorovati vodo, ustvarjati vodne tokove… Večini vil je ta predmet lahek in obvladajo ga skoraj vse.

ZDRAVILNI UROKI
Ta predmet imajo samo v 2. letniku in v 3., če ne naredijo zaključnega izpita. Tam se učijo zdravilne uroke, da lahko pomagajo svoji korali, če zboli. Ta premet morajo narediti vse vile, saj je od tega lahko odvisno njihovo življenje.

DIHANJE ZRAKA
Dihanje zraka ni tako pomembno, vendar če se odločijo iti na kopno, je izjemno pomembno, saj se lahko brez te sposobnosti zadušijo. Vendar vseeno to ni izbirni predmet. Dobijo ga v 5. letniku in ga imajo vse do 8. Tako dolgo ga imajo, saj je urok zelo zahteven. Ker do osmega leta ne smejo na kopno, sta prvi dve leti le teorija, potem pa 8. letnik le praksa in zaključni izpit.

To je le nekaj moči. Vseh predmetov je drugače 15 (če šteješ vse, tudi tiste, ki so jih izgubili in na novo dobili). Ko šolo uspešno končajo, grejo lahko na kopno, ustvarjajo vodne tokove, govorijo z živalmi… Ko jo končajo, po zakonu postanejo tudi odrasle in se lahko odselijo od staršev in si poiščejo službo.

Zanimivosti

 • Vile lahko tudi ne hodijo v šolo, ampak potem ne znajo ničesar in zaradi tega po navadi postanejo depresivne.
 • Pravijo, da so lahko lasje morskih vil uporabni za napoje, a niti enega še niso dobili, da bi lahko preizkusili to teorijo.
 • Morske vile ne morejo zboleti, zboli lahko le njihova korala
 • Ko vile umrejo, se njihovo telo spremeni v morsko peno.

To je bil moj referat. Upam, da ste uživali in ste se kaj novega naučili o morskih vilah!
Stacie Moon, Pihpuff