Nega magičnih živali
Referat

Samorogi

Ustvarjeno: 15.7.2020

Izgled

Samorogi imajo spiralasto zavit rog, kakšne barve je, pa je odvisno od vrste (več o tem pozneje). V bistvu pa so tudi zelo podobni bunkeljskim konjem lipicancem. Imajo belo dlako in grivo, vendar je pri nekaterih samorogih ta tudi srebrna, saj se niso do konca razvili v odraslega samoroga.

Barva dlake
Samorogi imajo tudi različno bravo dlake glede na to, koliko so stari. Do svojega 3. leta so zlate barve in so v bistvu še mladički. V tem obdobjo se jim fantje še ne gabijo, zato jih lahko tudi oni božajo.
Pri štirih samorogi postanejo srebrni. Takrat jih fantje ne smejo več božati, saj postanejo do njih napadalni.
Pri šestih postanejo povsem snežno beli in to je tudi znak, da so že povsem odrasli.

Vrste samorogov

Poznamo več vrst samorogov. Večina jih je miroljubnih in prijaznih, vendar nekateri so napadalni in je bolje, če jih pustimo pri miru. Nekateri pa samo izgledajo zlobni, a so v bistvu krotki in prijazni.

Vodni samorogi
Vodni samorogi imajo rog, narejen iz koral, njihova griva pa so alge, prav tako kot rep. Njihova dlaka je stekleno modre barve.
Ti samorogi živijo v globokem morju, najpogosteje na antarktiki. Tja so se preselili, ker so jih ljudje lovili in jim odrezali rogove. Ti so izjemno dragi in imajo čarobne moči. Ker pa je na antarktiki mrzlo in vodni samorogi niso vajeni mrzlega vremena, je njihova vrsta ogrožena. Na svetu jih je le še kakšnih 100.

Senčni samorogi
Ti samorogi so napadalni in bojeviti. Živijo v sencah, prikažejo pa se le, ko se sredi poletja selijo na sever, ker ne prenesejo vročine. So črne barve, le njihova griva in rep sta krvavo rdeča. Njihov rog ni spralast, kot pri ostalih samorogih, ampak je raven. Preliva bravo med rdečo in črno. Ti samorogi živijo povsod po svetu in njihovo število sunkovito narašča, zato ker jih ljudje ne morejo niti videti niti ujeti.

Ognjeni samorogi
Ognjeni samorogi živijo v vulkanih in nasploh tam, kjer je ogenj. Ta mu ne pride do živega. Ima ognjeno rdeo dlako, njegov rep in griva pa gorita kot pravi ogenj. Ljudje se jim zaradi ognja ne morejo približati, sicer bi jih že zdavnaj iztrebili, tako pa njihovo število že presega 30 000 ognjenih samorogov! So najbolj razširjena vrsta samorogov.

Zemljski samorog
Zemeljski samorog živi v podzemnih jamah. Njegova daka je rjava, njegov rep in griva pa sta narejena iz majhnih koreninic. Njegov rog je spiralasto zavita korenina. So zelo redka vrsta, na svetu jih je le še kakšnih 100. Tako malo jih je tudi zato, ker jih bunkeljni lovijo, zaradi njihovih moči. Lahko ustvarjajo potrese, dvigujejo zemljo… Njim pripišejo vse naravne nesreče, čeprav je dokazano, da v več kot polovici primerov niso imeli nič s tem.

Pegaz
Pegazi v bistvu niso samorogi, a bom vseeno nekaj povedala o njih.
So v bistvu navadni samorogi, vendar brez roga in s krili. Vseeno pa imajo čarobne moči. Nihče ne ve, kje živijo, saj se neprestano selijo, a magizoologi so izvedeli, da se najpogosteje naseljujejo v tople kraje. Zelo težko si je pridobiti njihovo zaupanje. Le malokateri pegaz je pripravljen zaupati človeku, saj mislijo, da so ljudje prevaranti.

To so vse vrste samorgov. Sicer obstaja tudi ogromno podvrst, ki so v bistvu križanci med glavni vrstami, a teh je preveč, da bi vse naštela.

Nastanek samorogov

Prvi samorog je bil križanec med bunkeljskim konjem in roato, čarobnim bitjem z enim rogom na glavi. Samoroga je ustvarila čarovnica Tandoora Unyel. Želela je ustvariti miroljubno bitje, ki bi jo razumelo in bi se mu fantje gabili. Ne vemo, zakaj ga je tako zelo želela ustvariti, a krožijo govorice, da j je njen fant zapustil je bila nesrečna. Pogovarjala se je s samorogom in ga povsod peljala s seboj. Imela ga je kot nadomestek za svojega izubljenega fanta, a nekoč ji je samorog pobegnil in bila je tako žalostna, da je kmalu umrla.

Uporaba

Pri samorogih so uporabni njegov rog, dlake in kri. Slednja je prepovedana, saj je umor samoroga strašno hudodelstvo. Poleg tega je tvoje življenje prekleto takoj, ko se kri dotakne tvojih ustnic. To kri je pil Mrlakenstein v prvem delu Harryja Potterja, da bi ostal pri življenju, dokler ne najde kamna modrosti.

Rog čarovniki uporabljajo v čarobnih napojih, prav tako kot dlake. Vendar slednje so uporabne tudi za nekaj drugega.
Samorogovo dlako je uporabljal mojster čarobnih palic Olchembat, in sicer kot jedra za palice. Palice s tem jedrom je najtežje uporabljati za izvajanje črne magije, poleg tega pa so tudi nagnjene k blokadam in eksplozijam. Ponavadi ostanejo zelo močno navezane na prvega lastnika. Velja, da niso tako mogočne.

Prehrana

Samorogi so rastlinojedci. So miruljubni, zato ne bi ubili živali, da bi oni dobili hrano.Večinoma jejo to, kar najdejo v svoji okolici; koreninice, listje, gobe… Vse jim je všeč, razen, če so bolni.Takrat nekaj dni ne jejo ničesar, potem pa postanejo izjemno lačni. Pojejo vse, kar najdejo okoli sebe, tudi lubje z dreves. Takrat je najbolje, da ga pustmo pri miru, da se naje. Takrat tudi ozdravi in se spet obnaša kot normalen in zdrav samorog.

Življenski prostor

Samorogi živijo povsod po svetu, odvisno je predvsem, katere vrste so (glej zgoraj). Navadni samorogi živijo tako v senčnih prostorih, kot na gozdnih jasah. Nekaj samorogov, na primer, živi tudi v prepovedanem gozdu, čeprav je tam mračno, mrzlo in predvsem je povsod polno grozljivih bitij. Življenjski prostor je pa tudi zelo pomemben dejavnik, kar se tiče njihovega vedenja. Samorogi, ki živijo v sencah, so plašni in skrivnostni ter nikomur ne zaupajo. Samorogi, ki živijo na soncu, pa so razigrani in radoživi ter se takoj spoprijateljijo s človekom.

Zanimivosti

  • Samoroge je prepovedano vzrejati doma. Kdor to počne, ga čaka šestmesečna zaporna kazen v Arkabanu, poleg tega pa mora plačati 500 guldov kazni.
  • Ko samorog umre, se njegovo telo spremeni v zvezdni prah. Samorogi poleg tega vedno umrejo ponoči.
  • Skoraj vsi magizoologi so proučevali razlog samorogovih bolezni več kot 200 let, a edino, kar so do sedaj izvedeli je, da samorog zboli zato, ker je nesrečen. Ker so samorogi vesela bitja, ne vejo, zakaj bi bili nesrečni.
  • Samorog je lahko tudi varuh, a to se zgodi le redko. Edina oseba, ki je imela do sedaj samoroga za varuha, je bila Tandoora Unyel
  • Slika samoroga je tudi na čokoladnih žabah

To je bil moj referat. Upam, da vam je bil všeč in ste se o samorogih kaj novega naučili!
Stacie Moon, Pifpuff