Vilinologija
Referat

OGNJENE VILE

Ustvarjeno: 5.7.2020

Ognjene vile

To je referat o Ognjenih vilah. Upam, da vam bo všeč.


Izgled

ognjena vila

Tako izgledajo Ognjene vile.
Ko se rodijo imajo krila. Moč ognja dobijo ob rojstvu, naučijo pa se ga uporabljati v Vilinji šoli.
Velike so od 10-20 centimetrov. Imajo rjave ali oranžne lase ter obleko nareto iz listja. Lahko imajo tudi zapestnice iz malih vejic. Imajo rjave ali sinje modre oči ter krvavo rdeče ustnice. Nekatere imajo zašiljena ušesa, druga pa normalna kot ljudje.

Zgodovina ognjenih vil

Legende govorijo, da je iz ognjenika poletela iskrica, ki se je združila z listjem. Iz tega je nastala prva vila, ki ji pravijo tudi Mati vil. To naj bi se dogajalo v bližini volkana Vezuv, leta 79.
vezuv

Od takrat naprej se iz vsakega lista, ki pade iz drevesa v bližini vulkanov rodi nova vila. To imenujejo magija vulkanov.
Na svetu tako živi že kar lepo število vil. Ocenjujejo, da v bližini vulkanov živi približno dva tisoč Ognjenih vil.
Nekatere najdemo v višini 10-20 centimetrov, nekaatere so velike 30 centimetrov nekaj pa jih je tudi velikih kot ljudje, ker so se vilinji in človeški geni zmešali.

Prazniki

Prvi praznik je seveda praznik, ko se je rodila Mati vil in se imenuje Življenski praznik. Na vrsti je velika predstava potem pa še pogostitev in rajanje pozno v noč ob kresu.
Drugi je praznik Hrane in pijače, ki je namenjen praznovanju hrane in pijače kot pove že ime. Na ta dan pripravijo veliko pojedino in se zahvalijo za hrano.
Imajo še tretji praznik, ki pa se imenuje Praznik vulkanov. Opoldne, v času kosila se vse vile pridejo pokloniti vulkanu v bližini. Ponavadi darujejo hrano, da bi ga nasitili in ne bi izbruhnil. To traja okoli dve ure, nato pa se vile lahko vrnejo domov in si pripravijo skromno kosilo.

Življenski prostor

Nekatere vile živijo v vulkanih. Te imajo domove zgrajene na poličkah in v razpokah vulkanov. Seveda je velika možnost, da jih zalije lava a so njihovi domovi obdani s starodavno vilinjo magijo (o tem več v nadaljevanju). Teh vil je zelo malo in le nekatere so tako pogumne. V prejšnjih letih je zaradi tega umrlo najmanj 100 vil kar je zelo žalostno in zame veliko.
Nekaj vili pa živi v bližini vulkanov. Te so bolj varne pred izbruhi ker so na drevesih.
Izgledajo približno takole, med sabo pa so povezane z mostički.
hišica vil

V eni hiški, ki je velika približno 40 centimetrov živijo po tri do štiri vile. V nekaterih hišicah pa jih je lahko tudi do šest. Ker nočejo obiskovalcev, se obda hišico z nevidnim urokom ter urokom za odbijanje. To pomaga, da teh hišic ne vidi ali ne zruši človek. Tudi šole in druge ustanove so na drevesih ter povezane z mostički.
V mestecih so po navadi še šola, knjižnica, trgovinice z spominki ter za nakupe živil, zdravstveni domovi ter majhni bazenčki. Te vile imajo zares luksuz 😃 .
V nekaj mestecih imajo tudi hotele, za turiste. Ti prihajajo večinoma polet, ko so bolj pogosti tudi izbruhi. Nekateri to posnamejo in objavijo na Vilbook (podobno kot Facebook) ali Vilgram (Instagram). V vilinjih vasicah imajo tudi smučišča, ki pa so malo bolj oddaljena ker vilinja magija obsega le slaba 2 metra.

Vilinja čarovnija

Vile poznajo kar nekaj urokov. Tukaj vam jih bom nekaj opisala:

SKRITI UROK
Ta urok deluje na razdalji dveh metrov. Vile ga uporabijo kot zaščito za njihove vasi in misteca, smučališča… S tem si zagotovijo, da jih nepovabljeni (kot so bunkeljni in čarovniki, sovražna bitja…) ne vidijo. Ta urok pa lahko omejijo na svoje sorodnike ali osebe, ki so prijazne. Vile lahko tudi druga drugo začarajo, če kam gredo.

NEUNIČEVALNI UROK
S tem urokom pa svoje hišice obdajo, da jih mimoidoči ljudje ne uničijo. S tem se zaščitijo tudi pred izbruhi. Če želijo pa lahko s tem zaščitijo tudi sebi drage stvari kot so naprimer kipi, drage posode…

POZABNI UROK
Ta urok vilam pride prav, ko letijo po vsakodnevnih opravkih in jih turisti zagledajo. Takrat se iz njihovih rok poženeta dva curka rdeče svetlobe, ki zadaneta ljudi. Ta jim spomin izbriše od tistega trenutka, ko vidijo vilo, ki se v tem času že skrije.

To je le nekaj urokov, ki se jih vile naučijo obvladovati v Vilinji šoli. Če pa se jih ne naučijo uporabljati, pa so lahko posledice katastrofalni. Zgodlo se je že, da so vile videli ljudje in so jih vile hotele začarati z urokom pozabe, pa se ga niso naučile obvladat in so ljudje izgubili spomin za več let nazaj!

Prehrana

Vile se hranijo z gozdnimi jagodami, kakšnimi ličinkami, ki so zelo mesnate. V gozdu pa se najdejo listi, ki so zelo sladki in seveda užitni.
Ko pride jesen, vile naberejo kostanj ter storžke, ki jih nato spečejo na ogenjčkih, ki jih zakurijo.
Pozimi pa so nekatere vile zadolžene, da odletijo na pot v mesto. Tam ljudem poberejo manjše zaloge hrane in jih prenesejo v svoja skrivališča. Pri tem delu morajo biti zelo pazljive.

Upam, da vam je bil moj referat všeč in da ste se zabavali tako kot jaz ob izdelavi.
Lp Lili Granger, Gryfondom