Rastlinoslovje
Referat

Vrtnica

Ustvarjeno: 3.7.2020 Posodobljeno: 3.7.2020

VRTNICA

Dober dan,
danes vam bom predstavila referat o vrtnicah.
Upam, da vam bo referat všeč in boste izvedeli tudi kaj novega.


Vrtnica

Vrtnica (znanstveno ime Rosa) je bila že v starih časih poznana, bodisi za prijeten vonj, ki ga oddaja, za lepoto in za olji esenziali.Poznamo tudi 100-150 vrst vrtnic.

Za vrtnarje in pesnike je vrtnica kraljica med cvetlicami, saj je lepota teh cvetov res izredna. Vrtnice ponujajo razkošno bogastvo različnih barv,oblik in vonjev. Pomislimo na preprosto lepoto šipka, predstavljajmo si pastelno očarljivost starih sort ali pa bogato lepoto modernih hibridnih sort. Redke so rastlinske vrste, ki bi kazale tako raznolikost. Razlikujejo se po rasti, velikosti, listih in obliki. Z njihovim cvetjem lahko odenemo ves poletni vrt, pa najbodo to majhne lončnice ali bogato razrasle plezavke. Bodisi, da jih gojimo samo v razkošjustrogo geometrično urejenega vrta ali pa jih vključujemo v bujne mešane nasade, vrtnice so najdejo tisto najlepše, kar lahko vrt ponudi v vročem poletnem dnevu. Raznolikost tega rodu je tolikšna, da je primerna za skoraj vsak kotiček na vrtu. Lahko se zaradi nežne rasti, lepega listja ali prefinjenega vonja odločimo za starejše sorte vrtnic ali pa izberemo novejše sorte, ki dolgo cvetijo. So zelo prilagodljive rastline, ki dobro uspevajo skoraj povsod po svetu. Najbolje se počutijo v toplih območjih zmernega podnebnega pasu, nekatere pa tudi v subtropskih ali izrazito hladnih območjih. V vročih podnebjih pogosto cvetijo neprekinjeno skozi celo leto.
Rod vrtnic je kar neverjeten. Sega od pritlikavih, ki zrastejo komaj 15 cm visoko, prekoraznih velikosti in oblik grmovnic do plezalk, ki dosežejo višino 12 metrov. Njihovi cvetov ise vrstijo od peterolistne preproste lepote divjega šipka do razkošnega mnogolistnega cvetjastarih ‘gartrož’ s premerom do 13 cm; pri mnogih minivrtnicah pa je razpon cvetka komaj 13mm ali manj. Barva obsega ves mavrični spekter razen modre. Pravo čudo je tudi izredna razširjenost gojenja vrtnic. Vrtnice so požlahtnjene. Prihajajo tudi nove sorte z novimi značilnostmi. Lastnosti vrtnic: dobra lastnost je, da so odporne na mraz in zmrzali.Prevladujejo rdeče in rožnate barve. Manj je uporabna rumena in bela barva cvetov. Vrtnicepa so šipke pri cvetenju in rasti.

BARVE CVETOV:

Danes poznamo vrtnice praktično vseh barv: od nežnih pastelnih do intenzivno rdečih in rumenih. Barvni razpon cvetov sega pri starejših sortah od bele, komaj zaznavno rožnate in intenzivno rožnate do škrlatno rdeče, vijolične in purpurne barve.

VONJAVE:

Vrtnice so dolgo cenjene predvsem zaradi vonja. Prijetne in različne vonjave odlikujejo večino starejših sort in tudi nekatere moderne vrtnice. Vonj vrtnic je težko natančno opisati, saj se po značaju in po intenzivnosti čez dan spreminjajo. Nekatere vrtnice, predvsem plezalke, dišijo tako močno, da odišavijo ves vrt.

BARVE LISTOV:

Nekatere vrtnice so barvno zanimive tudi sicer, ne le po cvetovih. Take sorte so vrtu v okras dalj časa, ne le takrat ko cvetijo. Barve listov je od umirjene sivozelene od intenzivnosvetlečih se modrozelenih. Te rastline so lepe tudi, takrat ko ne cvetijo. Svetli zeleni listi japonskega šipka so značilno valoviti, po čem je dobila vrsta tudi ime. Listi nekaterih vrtnic( R. glauca ) so temno slivove barve, listi drugih ( R. virginiana ) pa se jeseni živo obarvajo.

OBLIKE CVETOV:

Vrtnice se razlikujejo tudi po obliki cvetov. Od enostavnih posamičnih cvetov šipka, do elegantno zvitih cvetov pri modernih sortah in bogato vrstnatih cvetov starejših sort

 • Enostavni ( 4 - 7 venčnih listov )
 • Polvrstanti ( 8 - 14 venčnih listov )
 • Vrstnati ( 15 - 20venčnih listov )
 • Izrazito vrstanti ( več kot 30 venčnih listov )
 • Ploščati - odprti navadnonevrstnati ali polvrstnati s ploskimi venčnimi listi.
 • Skledasti - odprti nevrstnati dovrstnati, venčni listi oblikujejo odprto in skledasto cvetno središče
 • Koničasti - polvrstnatido izrazito vrstnati, kot hibridne čajevke, visoko tesno zvito središče
 • Žarasti - klasičnizviti, na vrhu ravni, polvrstnati do izrazito vrstnati, kot hibridne čajevke.
 • Okroglasti - vrstnati ali izrazito vrstnati, enako veliki venčni listi se prekrivajo in oblikujejookrogel cvet.
 • Rozetast - skoraj ploščat, vrstnat ali izrazito vrstnati, neenaki venčni listi se delno prekrivajo.
 • Rozetast štiridelen - ploščat, vrstnat ali izrazito vrstnat, neenaki venčni listi so razporejeni vštiri kvadrante.
 • Pompon - majhni, okrogli vrstanti ali izrazito vrstanti cvetovi iz množice majhnih venčnihlistov, navadno v šopih.

ČAS CVETENJA:

Vrtnice, ki vsako sezono večkrat cvetijo, se v obdobju cvetenja vsako leto nekajkrat odenejo v svatbeno obleko. Moderne sorte praviloma cvetijo nekajkrat v poletnih mesecih in še pozno v jeseni - in prav to je verjetno najodločnejši razlog za priljubljenost hibridnih čajevk infloribund. Pocvetajoče sorte med obdobji intenzivnega cvetenja poženejo še nekaj cvetov.Sorte, pri katerih je takih cvetov veliko, katalogi pogosti opevajo kot trajno cvetoče. Vrtnice, ki cvetijo enkrat v sezoni, vsako leto enkrat pokažejo, kaj znajo, obdobje cvetenjatraja praviloma nekaj tednov. Včasih se jeseni pojavi še nekaj cvetov, pojav pa je vse preveč sporadičen, da bi jih lahko uvrščali v prvo skupino. Največ teh vrtnic, ki cvetijo enkrat v sezoni cvete v juniju in juliju (poleti cvetoče vrtnice ), nekateri rožni grmi in plezalke pa odprejo cvetove pozno spomladi, zgodaj poleti ali pozno poleti.

Zalivanje:

K dobrim lastnostim vrtnic štejemo tudi globoke korenine. Zato zalivanje odraslih rastlin vnekaterih obdobjih sploh ni potrebno. Žal pa nekateri vrtnarji prav zato, ker ostajajo vrtnice tudi poleti - v času torej, ko rastline s plitkim koreninskim sistemom, že venejo - lepo zelene,zalivanje zanemarjamo. Poskusili so pokazali, da povzroči pomanjkanje vode v sušnihpoletnih obdobij cvetenja, četudi imajo tudi nezalite vrtnice lepo in neuvele liste. Nekatere vrtnice morejo zaliti že po nekaj sušnih dnevih - novo posajeno rastline, vzpenjavke ob zid in tiste, ki rastejo na peščenih tleh. Prav vse pa potrebujejo veliko vode v sušnih obdobjih pozno spomladi ali poleti. Najenostavneje zalivamo z zalivalko brez razpršila, za vsak grm potrebujemo 5 l vode, zavelike popenjave vrtnice pa 15 l. Ne zalivamo po malem in večkrat, ampak držimo cev nizkoin pošteno namočimo tla okoli rastline. Vodi za zalivanje lahko dodamo topno ali tekočemineralno gnojilo. Najboljši način preskrbe z vodo je gotovo kapljično namakanje, ko pripeljemo potrebnokoličino vode po ceveh prav do grmov. V Ameriki pogosto okopljejo vrtnice tako, da je okolivsake rastline z nizkim nasipom obdan bazenček, ki ga ob zalivanju napolnijo z vodo.

Bolezni ki najpogosteje napadajo vrtnice:

 • RJA
 • OŽIG
 • PEPELOVKA,PEPELASTA PLESEN
 • ČRNA LISTNA PEGAVOST
 • ODMIRANJE
 • MAJSKI HROŠČ POGANKOV
 • STEBELNA ROŽNA GRIZLICA
 • RAK
 • SLINARICA
 • KAPAR
 • LISTNI ZAVRTAČ
 • ŠIPKOVA UŠI GRIZLICA
 • TRIPSI
 • NAVADNA SADNA PRŠICA
 • GOSENICE
 • ŠKRŽATI
 • ČEBELA LISTOREZKA
 • HROŠČ
 • ZAVIJAČ
 • MOLJI
 • VRTNIČNA LISTNA ZAVIJALKA

Vrtnica, kraljica z razlogom!

V naši kulturi o vrtnicah razmišljamo predvsem kot o lepih rožah, ki krasijo vrtove. Le redki vedo, da so vrtnice ene izmed najbolj zdravilnih rastlin in da njihov naziv „kraljice med rožami“ ni pridobljen zgolj zaradi lepote.

Že v tradicionalni kitajski medicini so vrtnice uvrščali najvišje na lestvico zdravilnih rastlin, ki lahko pomagajo vsem in nikoli ne škodujejo. Tudi v ajurvedi sodijo vrtnice med redke rastline, ki so ustrezne za vse konstitucije ljudi, saj harmonizirajoče delujejo na kri, limfo, kostni mozeg, živčevje in reproduktivne organe.

Njihovo moč, da odprejo srce, poznajo tudi aromaterapevti. Zato bodo v Franciji, kjer je aromaterapija del uradne medicine, osebi, ki boleha za težko obliko depresije, predpisali aromaterapijo z vrtnico. Zanimivo je, da bo vrtnica pomagala tudi osebi, ki je preveč živčna in pregreta.

Čarobne lastnosti

Vrtnica je za čarovnike in čarovnice zelo dobra rastlina, iz nje lahko naredijo veliko stvari. Torej lahko naredijo, sirupe, napoje, razne zvarke, dodatne dele za čarobne palice in metle.
Če iz nje ne želijo narediti prav veliko, le povlečejo barvo cveta in jo dajo v kakšno aromo, hrano…
Vrtnico lahko uporabljamo za praktično vse.
Recimo vonj napoja vrtnice lahko omami živali, in potem živali ubogajo vse ukaze, tistega, ki jim je podtaknil napoj vrtnice. To je lahko pri zlobnih čarovnikih tudi zelo nevarno.


Sedaj se moja predstavitev konča. Upam, da vam je bila moja predstavitev všeč in ste uživali v branju.

Tija Veber,
Gryfondom