Zgodovina čarovništva
Referat

Zgodovina čarobnih živali

Ustvarjeno: 1.12.2019

**Pozdravljeni!

Tokrat bom govorila o zgodovini čarobnih živali, ki so se čez čas zelo razvijale ter spremenile. Veliko današnjih živali je nastalo iz prvotnih prednikov, katere bom danes omenila ter jih tudi opisala.


PRVI NASTANKI

Čarobne živali so se pojavile dejansko že pred čarovniki, za katere trdijo (še vedno ni dokazano), da so njihovi predniki takrat živeče živali. Odkrili so le to, da je imela takratna žival po imenu texris zelo podobno gradbo kot prvi ljudje.

Texris je bila prvotna žival, ki se je takrat morala znajti na svoj način. Posebnost je bila, da so njen kožuh krasili prečudoviti vzorčki. Imela je rep ter premikala se je po vseh štirih, lahko bi rekli, da je podobna risu. Razlika je v tem, da so njene sprednje okončine bile kot človeške roke. Prehranjevali so se izključno z zelišči hamerlex, kateri so bili takrat na vseh širnih travnikih. Omenjena zelišča so imela zdavilne učinke, zato so texrisi z njimi pridobivali moč. Kasneje so odkrili, da so bile te živali pomembne, saj so, ko so bile site, sadile nove vrste rastlin, zato imamo danes zahvaljujoč njim širok izbor.

Pomembni živali v začetku čarovniškega sveta sta tudi loriel ter jo in, kateri sta imeli moč zdraviti. Ko so to ljudje odkrili, so ju velikokrat izkoriščali za razna zdravljenja. Prepričana sem, da sta delovali bolje kot danes razna zdravila. Žal sta tudi hitro izumrli, saj kasneje ni bilo očitno preveč primernih pogojev zanju.

texris


Starejša obdobja čarobnih živali

Kasneje so živali postajale vse bolj mogočnejše, imele pa so najrazličnejše moči, katere so ljudje znali izkoriščati, čeprav se nekaterih živali ni dalo ukrotiti in je to bilo z zakonom prepovedano.

Kot zanimivost povem to, da je bil Aryin zakonik, v katerem so bile izjemno stroge kazni, saj je bila proti mučenju živali ter jih je spoštovala.
Prvih pet se glasi:

 1. Kdor naredi kaj rdeči vrtnici, je mrtev.
 2. Za vsako zlo dejanje proti vsaki čarobni živali, je zločinec javno prebičan na trgu smrti. (Ni kar tako dano tako ime trgu)
 3. Kdor si drzne reči kaj o flemingu, ga ta 101krat ugrizne v prst. (Samo kot informacija za radovedneže: fleming je imel izjemno dober spomin in je vedel, kolikokrat mora to opraviti)
 4. Če si videl kako čarobna žival umira, mora ta človek cel dan v čast živali biti v gozdu pobega - o njem kdaj drugič.
 5. Živali, ki so napisane na tem seznamu je prepovedano krotiti ter jih imeti doma:
 • rdeča vrtnica
 • fleming
 • tripikčasta flaminka
 • kres
 • flipp
 • melinger
  Kazen pa je bila taka, da si en dan moral jesti samo semena, katera so bila v gozdu pobega za katera pravijo, da niso preveč okusna.

Rdeča vrtnica je bila čarobna žival, mešanica med današnjim zmajem ter samorogom. Imel je rdeč rog, le to, da je, kadar je bil jezen, iz njegovega roga bruhal ogenj. Živel je večinoma v gozdu pobega, zaradi tega pa je ogromno čarovnikov izgubilo življenje, saj je poskušalo to prečudovito bitje ubiti.

Fleming ter flipp sta bili ptici, podobni feniksu. Mogoče barve so bile ognjeno rdeča, rjava, zlata ali živo rumena barva. Imeli sta zdravilno moč, kot ju ima feniks. Prehranjevali so se z koščki rib ter cvetov vrtnice. O flemingih so imeli veliko predsodkov, zaradi tega pa se je ogromnokrat zgodilo to, da jih je ta moral ugrizniti v prst.

Tripikčasta flamenka je bilo bitje, zelo podobno veverici. Zanimivost je, da se je prikazoval le ljudem, za katere je mislil, da imajo 100% čisto srce. Pomembna aurorka ter čarovnica Jeanne Aurora Harper je o tem pisala v svoj dnevnik, katerega so našli davnega leta 1906.
Zapis:
Sprehajam se po gozdu. Po istih poteh vsak dan, menim, da je to boljše kot doma. Naenkrat pa zagledam drobno žival z urnimi nožicami ter zelenimi svetlečimi očmi. Je črne barve, njen kožuh pa krasijo zelena, oranžna ter rožnata barva. Predam ji rozino, katero sprejme in ugrizne vanjo. Nasmehnem se, nato pa žival izgine. Spet sem sama.

Kres je bil plazilec, ki je bil izjemno močan in je z lahkoto ubil človeka. Zaradi tega so ga nekateri čarovniki začeli ubijati, kar ni bilo všeč Aryi (ki je napisala Aryin zakonik, katerega sem prej omenjala). Zelo hitro je izumrl, a ga je hitro nasledil izginjajoči kameleon. Ime je dobil po temu, da lahko hitro spremeni barvo lusk ali pa postane popolnoma neviden.

Melinger je bila žival z zelo dobrim spominom. Torej, če človeka enkrat sreča, si ga bo za vedno zapomnila. Je pa res, da ni imela nikoli pristnih stikov z ljudmi. Velikokrat se je skrivala v raznih jamah ali pa si delala rove. Znanstvenik Niall Thomas Horrin je leta 1916 odkril to, da melinger lahko vrti čas naprej ali pa nazaj, tako kot za to danes služi časotresk. Samo izkušeni čarovniki so vedeli, da ga moraš nahraniti z njegovo najljubšo hrano (namig: najljubša poslastica tripikčaste flaminke), da je to izvedel. Bil je zaslužen za to, da so kasneje izumili časotresk (okoli leta 1930).

tripikčasta flamenka


Spomini

Na magične živali se je ohranilo ogromno spominov. Znanstveniki so odkrivali njihova okostja, bivališča, ostanke, ki dokazujejo njihov obstoj ter o tem, kako so si olajšali takratni ljudje svoja življenja z njimi. Veliko knjig je posvečenim prav zgodovini čarovnih živali, a jih bom napisala le nekaj:

 1. Zgodovina čarobnih živali. Napisala jo je pomembna zgodovinarka Juliet Annabele Trapts, katera je za svoje delo prejela več kot sto nagrad. Nekoč so se iz njene knjige učili tudi učenci v šolah.
 2. Spreminjanje magičnih živali skozi čas. Ta knjiga je napisana, tako, da bi jo lahko razumeli tudi mlajši. Christopher Troy Austin je doumel to, da vsega še ne razumejo, zato je knjigo napisal knjigo na bolj razumljiv, zabavnejši način. V pomoč je tudi šolarjem, ki se težko česa naučijo.
 3. Gledamo okrog sebe: obstoj magičnih živalih. Svetovno znana zbirka Gledamo okrog sebe je nastala pod rokami Gabrielle Hudston, katera je napisala tudi uspešnico Obstoj magičnih živali, katero okrašujejo prečudovite risbe nekdanjih živalih. To je prva knjiga, katera jih je imela.
 4. Magične živali in njihovi ekosistemi. Je učbenik, iz katerega se učijo učenci na Bradavičarki. Ogromno jih je povedalo, da so se veliko naučili in da je zanimiva za branje.

Seveda je še ogromno knjig na to temo, a so naštete štiri najbolj pomembne.

Na Škotskem obstaja tudi galerija, katera obsega ogromno ohranjenih ostankov ter prečudovitih prikazov nekdanjih magičnih živali. Odlično prikazujejo zgodovino ter mislim, da se obisk zelo priporoča, saj se vsak veliko nauči.

ostanki


Današnje magične živali

Zdi se mi potrebno, da omenim tudi današnje magične živali, ki so se razvile iz prednikov ter so malo drugačna različica njih.

To so denimo zmaji, samorogi, feniksi...Najde se ogromno magičnih živali, katere preučujejo znanstveniki, magični zoologi...Na čarovniških šolah se o živalih govori več kot v preteklosti ter obstaja tudi predmet, posvečen raziskovanju njih.

Seveda se vsak dan najde kakšna nova živalska vrsta, o kateri poskušajo pridno najti čim več podatkov o njej.

samorogi

V prihodnosti

Pridhodnost je še svetla, kar pomeni, da še ne vemo, kakšna bo. Vemo pa, da bo prišlo še ogromno novih magičnih živalskih vrst, o katerih se bodo učili učenci v šolah.

magična knjiga


Na besede vsakega « poglavja » samo kliknite, pa vam bo pokazalo slikice.

Sophie Smith, Gryfondom