Rastlinoslovje
Referat

Marjetica

Ustvarjeno: 12.6.2020 Posodobljeno: 16.6.2020

UVOD

Za referat sem si izbrala eno iz med najpogostejših bunkeljskih rastlin. Izbrala sem si Marjetico. To prekrasno (tipično bunkeljsko) rožico, se opazi skoraj na čisto vsakem bunkeljskem travniku. Izbrala sem si jo, ker v njej na internetu zelo veliko piše in tudi zato, ker imam knjigo, v kateri v marjetici piše res zelo veliko. Pa kar začnimo.

KAJ SPLOH JE MARJETICA

Marjetica je pre, prre čudovita rastlina. Po celi sloveniji, je marjetic zelo veliko. Niso ogrožena vrsta, vendar se prav zaradi tega bojim da bodo.
To je znana “zdravilna” rastlina, ki jo ljudje uporabljajo za blaženje bolečin in krčev, ter za lajšanje težav s pljuči, ledvicami in jetri. Veliko ljudi Marjetice v veliki količini daje v solato. Jaz sem to že probala, in bilo je zelo dobro. Bilo je odlično! Te marjetice so tako dobre in imajo okus po regradu. Priporočam vam, probajte jih.

ZUNANJOST

Ima nazobčane lopataste pritlične liste, ki so dolgi do 15 mm. Oblikujejo zimzeleno listno rozeto, iz katere požene pokončno, gostodlakavo steblo. Ne olistano stebelce nosi samo en košek. Ta je širok 10 - 30 mm. In ga tvorijo rumenkasti cevasti cvetovi, obkroženi z belimi jesi jo bolj podrobno ogledate na spodnji sliki.
Tale slikica je pa moje delo. Izgleda kot da so listi puhasti. To drugače ni res. Na njih je rosa, in tako pač to sedaj izgleda. To je tipično za vse rože.

ČE BI JAZ BILA MARJETICA

Če bi bila ta prekrasna roža kar na enkrat jaz, bi bila verjetno zelo vesela! Dobre stvari tega, da bi bila Marjetica: Opazovala bi prečudovito naravo, gozdove, travnike, polja ali kjer koli kjer bi rasla pač. Narava je zelo lepa, sploh če si jo ogleduješ čisto vsak dan in si ogledaš vse, čisto vse detaile. Če bi bila ta roža, ta prekrasna roža - Marjetica bi se veš čas igrala z lepimi belimi, violičastimi ali kakršne koli druge barve metulji, črno rumenimi čebelicami, še lepšimi osami, zelenimi kobilicami, rjavimi hrošči.. igrali se bi skrivalnice, in jaz se bi skrila čisto notri, tja v zemljo. Podajali bi se z enim od mojih cvetkov, prisrčnih majhnih cvetkov. Imeli bi jih na mesto žoge, bili bi kot tipični človeški otroci. Igrali se bi domine. Namesto domin, bi odtrgali kose trave, kateri bi imeli na mesto pik luknjice. Izgledale bi kot prave domine. Kobilice bi nam naredile predstavo. Preskakovale bi druga drugo, tako, kot v risankah, jaz in moja družba marjetic, metuljev, čebel, os in hroščev, pa bi jim še več ur ploskali. Igrali se bi črnega moža in jaz bi bila sodnik. Imeli bi piknik, na katerem bi jedli cvetni prah, katerega bi pridno vsak dan in tudi takrat nabrala metulj in čebela. Pili bi zelo zelo tekoči med, katerega bi naredili tako, da bi navaden med zmešali oziroma razrečili z vodo. Bil bi kot zelo zelo sladka in dobra voda. Tako kot Zala - voda z okusom po marelici ali grozdju, katero sicer zelo rada pijem in ima zelo močen okus. Nekako spominja na med. Ali, kot sola ali ledeni čaj, ki imata enako ali celo še bolj močen okus kot voda z okusom. Na tem pikniku bi se zelo zabavali.
Nažalost ima to, da si marjetica tudi slabe stvari. To so: vsak človek, ki pride mimo, te laho odtrga, saj so Marjetice znane predvsem po tem, da jih je v sloveniji “ogromno”. Zaradi tega sem tudi v drugem odstavku napisala, da se bojim, da bodo enkrat ogrožena vrsta. Torej: vsi vejo, da je marjetic zelo veliko, zato jih brez kakršnekoli slabe vesti odtrgajo. Če bodo marjetice vsi trgali, jih bo premalo. Komaj bo katera prišla na svet, bo že v rokah nekega tujega človeka. Moj referat je tudi obvestilo, da ne trgajte kar vseh marjetic brez razloga (tako, da jih odtrgate in jih ka tako odvržete na tla, ter pustite tam), če tonaredite, jo izpulite vsaj s korenino, da bo vsaj kdo pršel mimo in jo posadil nazaj. Vboga Marjetica, mora vsako leto v nov herbarij. Da ne govorim, tudi jaz sem jo dala v herbarij, ampak sem to morala narediti, ker je bila to šolska zadeva, in se je povezovala, z zaključno oceno. Prav žal mi je, ampak tako je, to sem morala narediti. Upam da mi kdo ne zameri. Mi kdo? Drugih slabih stvari v Marjetici, v svoji dosti pametni glavi nisem našla. Pa na veliko srečo ne. Nočem da imajo rastline slabe stvari na sebi in okoli sebe.

OBISKOVALCI

Obiskovalci Marjetice so vse živali, ki sem jih naštela, kot njene prijatelje. Torej kobilice, hroši, metulji, čebele in ose. Do nje prileti, priskaklja, priteče ali na kakšen drugačen način pride tudi kar nekaj drugih živali. Obišče jo tudi večje živali. Slon ravno ne, vendar se najde kakšna srnjica, pes, ali mačka, ki bi jo z veseljem obiskali. Tega je ta lepa rožica verjetno zelo vesela. Jaz bi bila na njenem mestu. Že od nekdaj si želim videti kakšno srnjo, ali, da bi kar tako name priletel metulj. Tega si zelo želim. Verjetno si to želi tudi marsi kdo drug. Si želite to?

ZANIMIVOSTI

Zanimivosti marjetice so: 1. itak, da je zelo zelo zelo lepa. Drugače pa so njene zanimivosti tudi to, da ima naj več cvetnega prahu med vsemi travniškimi rastlinami, če prev je najmanjša. V čarovniškem svetu je saj jaz še nisem videla. Upam pa, da jo bom, saj bo zaščitena in v rezervi, če jo v bunkeljskem svetu slučajno zmanjka.

Upam, da ste se ob mojem referatu kaj naučili.
Kjara Winsan, Drznvraan.