Rastlinoslovje
Referat

Lokvanievera

Ustvarjeno: 10.6.2020

Izgled

Lokvanievera izgleda kot lokvanj, a v tem primeru videz vara. Ko pride žrtev v njeno bližino, se izpod vode prikažejo petmeterske lovke, ki jih običajno skrbno skriva in so zelo podobne hobotničinim. Lovke žrtev zvlečejo pod gladino in ga zadavijo. Nato ga Lokvanievera poje.
Njena usta se skrivajo med cvetnimi listi lokvanja. So zelo velika in v njih so kot britev ostri zobje.

Pod lokvanjem pa se skrivajo lovke in glavna korenina, s katero je pritjena na jezersko dno. Ne more se premakniti, razen tik pred smrtjo, ko njena korenia izgine, da lahko poišče miren kotiček v jezeru, kjer nazadnje umre.

Večinoma zraste do 50 cm v širino, v višino pa najmanj 5 m (s koreninami vred).


Posebne sposobnosti in uporaba

Lokvanievera svoje žrtve privabi k sebi s svojim cvetom. Ko zazna, da je v blizini človek, razpre svoj cvet in ta začne žareti. Človek, ki ga vidi, v trenutku postane prepričan, da mora priti bližje in se dotakniti cveta. A v trenutku, ko to zares stori, se cvet še bolj razpre, iz njega se pokažejo zobje, ki ga vgriznejo. S tem v žrtev spustijo strup, zaradi katerega postane ves omotičen. Trenutek kasneje se izpod lokvanja prikažejo lovke, ki ga zvlečejo pod vodo.

Njeni cvetni listi so prav tako uporabni za zdravljenje ran, vendar je do njih zelo težko priti. Predvsem zaradi njenih zob, ampak tudi ko začne žareti, njenega lista ni mogoče utrgati. Žareti pa neha, ko je človek ali katerokoli drugo bitje od nje oddaljeno vsaj deset metrov, ali ko ga ovije z lovkami.
Edini način, da te Lokvanievera ne more ugrizniti je, da spiješ čarobni napoj Lokvanius. Ko je rastlina zmedena, zakaj te ne more ugrizniti, ji ti odtrgaš cvetni list.

Njena slina je sicer zelo strupena, ampak če ne pride v stik s kožo, je zelo dobro gnojilo za ostale rasline.


Rast in rastišče

Lokvanievera raste predvsem v močvirjih, a nekaj jih je tudi v deževnih gozdovih, vendar zaradi visokih dreves ne morejo nastajati.
Ni je mogoče vzgojiti doma, niti v rastlinjaku. Prav tako ne potrebuje vode ali hrane, saj si vse priskrbi sama.

Nastanek
Lokvanievera nastane po zelo zahtevnem postopku:

  1. Na začetku je navaden lokvanj.
  2. V celotnem njegovem življenju se mu mora približati vsaj 7 različnih ljudi. Ti morajo utrgati tudi vsak po en njegov cvetni list.
  3. Ko je tik na pragu smrti, mora nanj posijati polna luna.
  4. Naenkrat ni več na pragu smrti, ampak živi dalje kot Lokvanievera.

Lokvanj sicer lahko vzgojiš, amak tik preden se preobrazi, ga moraš dati v njegovo naravno okolje.


Starost

Lokvanievera lahko doseže neverjetno starost, tudi do 500 let. Najstarejša živi že 724 let in sicer v tropskem deževnem gozdu. Kot lokvanj jo je vzgojil David Lockwood, znani rastlinoslovec, in jo potem posdil v deževni gozd, kjer se je preobrazila v Lokvanievero.
Od tedaj ji ni več hodil blizu, saj je vedel, da bi ga v trenutku pokončala.


Legenda o bitki

Edini človek, ki je uspel pobegniti smrtonosnim zobem Lokvanievere, je petindvajset letna Alicia Meetery. Zanimivo je, da ni rastlinoslovka in ni vedela, kaj Lokvanievera sploh je, dokler se ni z njo spogledala iz oči v oči.

Alicia je hodila po deževnem gozdu, saj je morala nabrati čarobno travo za nek napoj. A nenadoma je zagledala nekaj svetlečega. Ozrla se je in zagledala svetleč cvet. V trenutku si je zaželela odtrgai list, se ga dotakniti. Približala se mu je. Niti na misel ji ni padlo, da bi bila to lahko past. Dotaknila se ga je, a takrat so se izpod vode prikazale lovke in jo ovile. Iz notranjosti cveta pa so se prikazala lačna usta in jo poskusila ugrizniti. A takoj, ko so se zobje dotaknili kože, je usta sunkovito umaknila. Nekaj je blokiralo njen ugriz. Alicia pa je za pasom zatipala palico in jo usmerila v lovke. “Emancipare!” je zakričala in lovke so jo nemudoma izpustile. Stekla je stran, a lovke so jo poskušale spret zgrabiti. Ko je bila od rastline oddaljena približno 10 metrov, pa se je nenadoma umirila. Nehala je žareti, lovke pa so se spustile pod vodo. Alicii ni bilo jasno, kaj je ta rastlina, a nikoli več se ni želela srečati z njo.

Alicie rastlina ni mogla ugrizniti, saj je dan pred napadom ponesreči spila celo steklenico Lokvaniusa, ker je mislila, da je raztopina krepčalnina.


Zanimivosti

  • Pri spopadu z Lokvanievero so zelo priročni uroki Emancipare, Gorecis (Lokvanievera ne prenese ognja), Diffindo (lahko ji prerežeš lovke) in Kamnitis Totalis (lahko jo okameniš in pobegneš, čeprav lahko lovke stegne o 10 m daleč in te ujame)

  • Alicia Meetery je po svojem spopadu z Lokvanievero izumila urok Untilovania, ki te obvaruje pred hipnotizacijo s cvetom (ko ga vidiš in si ga želiš dotakniti, kar te popelje v smrt). Ko ga je želela preizkusiti je na žalost umrla, saj uroka ni izvedla pravočasno.


Upam, da ste se o Lokvanieveri kaj naučili in se boste znali obraniti, če se srečate z njo. 😃
Stacie Moon, Pihpuff