Bunkjeologija
Referat

Bunkeljski športi

Ustvarjeno: 8.6.2020

Zdravo vsem! V tem referatu bom na kratko opisal nekaj bunkeljskih športov. No pa začnimo.


KOŠARKA

Košarka je bunkeljska igra z žogo ki jo moraš spraviti v obroč imenovan koš. Na vsaki strani pravokotnega igrišča si nasproti stoji pet igralcev vsakega moštva. Ekipa si pribori točke tako da spravlja žogo v obroč nasprotnega moštva.
Če da ekipa koš od blizu se to šteje za dve točki, če pa da koš za določeno črto se to šteje za tri točke. Da prideš do koša moraš žogo porivati ob tla da se ti odbije nazaj v roko. Temu rečemo "tapkanje".
Pri tem športu veljajo tudi pravila, npr. ne smeš nositi žoge moraš jo tapkati, med tapkanjem je ne smeš prijeti z obema rokama…

HOKEJ NA LEDU

To je šport na drsalkah in na ledu. Tukaj moraš spraviti majhen valjast predmet (pak) v majhne gole. Na vsaki strani je šest igralcev vsakega moštva ki poskuša premagati nasprotnike. Igralci so zaradi velike nevarnosti opremljeni z čelado, ščitniki za noge, ščitniki za roke, rokavicami. Paka se ne smejo dotakniti z katerikolim delom telesa, MORAJO se ga dotakniti z hokejsko palico.
To je lesena ploščata palica ki je na koncu zaobljena (lahko je tudi plastična ali aluminijasta). Z njo si soigralci podajajo pak in streljajo na gol nasprotnikov.
Eno od pravil je, da svojemu soigralcu ne smeš podati paka če je za pred vsemi drugimi igralci nasprotnega moštva in če pred golom ni nobenega iz nasprotnega moštva.

NOGOMET

Nogomet je popularen šport. V njem brcaš žogo da jo spraviš v velik kvader ki se imenuje gol. Na ogrodje je pripeta mreža ki ustavi žogo. Prav tako je skupinski šport kjer morajo vsi člani moštva složno sodelovati. Vsak člen je pomemben. Igralec ima svoj določeni položaj, ki jih bom zdaj naštel: Vratar, branilec, vezist, napadalec.
Če kakšen igralec naredi prekršek, se ta kaznuje s prostimi streli ali rumenim ali rdečim kartonom.
Če igralec dobi rumeni karton je to samo opomin. Če pa dobi rdeči karton pa mora takoj zapustiti igrišče. Tudi ko zbereš dva rumena kartona moraš zapustiti igrišče.

KOLESARSTVO

Ah, kolesarstvo.
Kolesarstvo je zelo zanimiv šport. Pri njem ne potrebuješ ne vem koliko pripomočkov. Potrebuješ le enega, in to je kolo. To je kovinsko ogrodje na katerem stojita dve gumi. S kolesom moraš prvi priti v cilj pred drugimi.
Po navadi ima glavni zvezdnik ekipe še druge člane ki mu pomagajo pri npr. tako da se postavijo pred njega da naredijo zračni upor… Športniki tekmujejo po etapah.
So pa tudi zelo dolga tekmovanja kot so Giro d'Italia, Tour de France in Vuelta de Espana. Najbolj znan Slovenski kolesar je Primož Rogljič. Dirke lah trajajo tudi do šest ur.

BADMINTON

Badminton je zabaven šport. To je igra z loparjem in žogico.

Z loparjem moraš udariti žogico tako da poleti na drugo stran mreže, k nasprotniku. Ta jo mora odbiti. Ko žogica pade na tla nasprotnik tistega ,od katerega žogica je na tleh dobi točko. Igra se po setih. Seti so lahko dolgi 12, 14, 16, 18 ali 20 točk, skratka tako kot se odločiš. Po pravilih je vsaka igra dolga 3 sete. Znana udarca sta forehand in backhand. Badminton je zabavna igra ker si lahko izmišljuješ nove udarce in se mečeš po tleh.

LOKOSTRELSTVO

Lokostrelstvo je nenavaden šport, saj ta skorajda ne vključuje drugih ljudi. V njem moraš imeti lok ki je lahko iz lesa ali plastike.

Vzeti ga moraš v roke in nato vzeti puščico. Ta je iz plastike in ima na koncu rep.
Če si desničar mora lok prijeti v levi roki in napneš v desni roki. Če pa si levičar pa ravno obratno. Napeti moraš lok in ustreliti v tarčo.
Zadeti moraš čim bližje rumenemu krogu na sredini tarče, ki je vreden največ točk. igra se po tekmovanjih ko več ljudi skupaj napne lok in ustreli v tarčo. tisti ki ima po določenemu številu strelov največ točk je zmagovalec. Lok ljudje uporabljajo tudi za lov na živali.

SABLJANJE

Sabljanje je težek šport saj pri njem potrebuješ veliko izkušenj.
Nositi moraš veliko zaščite, pa čeprav ima rezilo na koncu zaščitno kroglico. Še vedno lahko komu iztakne oko.
Nasprotnika moraš zbosti in tako dobiti točko. Ko imaš enkrat določeno število točk si zmagovalec. Nositi moraš čelado in posebno podloženo obleko. Zelo znan sabljač je Camillo Agrippa, ki je znan po uvedbi geometrije v preučevanju sabljanja.

ODBOJKA NA MIVKI

Odbojka se izvaja ( Kot ti pove že ime ) na mivki. Seveda se lahko izvaja tudi drugje. Imaš napihljivo žogo ki jo moraš spraviti čez mrežo ki ima vmes kvadratne špranje. Ko jo enkrat spraviš skozi obroč jo mora nasprotna ekipa odbiti. Tudi če jo ekipa odbije, a ne pade v tvoje polje dobištočko. V kolikor jo druga ekipa ne odbije dobiš točko.
Tudi ta igra se igra v setih. Ko ena ekipa dobi 3 sete je konec igre.

PLES

Plesa je več zvrsti. Eno je hip hop, drugo jazz… Pri plesu lahko izbereš katera zvrst ti je najbolj všeč, in zato je to tako zabavno. Pri tem športu se moraš naučiti različnih gibov, zato je tako naporen. Premikati se moraš po koreografiji in biti usklajen z drugimi iz svije skupine. Če greš na različna prvenstva ali tekmovanja si lahko izbereš ali boš v formaciji, solo, v paru in še več. Važna je tudi glasba. Ta je pri plesu nujna. Brez nje ne gre. Različne zvrsti imajo različen slog glasbe.


To je bil moj referat o športih, upam da vm je bil všeč in ste kaj novega izvedeli. Zelo sem se potrudil,

				         Shey Obsidian, Spolzgad