Nega magičnih živali
Referat

VOLKODLAK

Ustvarjeno: 6.6.2020

Pozdravljeni! Sem Lucy Granger in danes boste v mojem referatu prebrali marsikaj zanimivega o volkodlakih.
**Zanimivo branje želim! **


KO JE VOLKODLAK POTRKAL NA MOJA VRATA(zgodbica)

Ura je bila petnajst do polnoči. Vsi smo ležali v svojih posteljah in moja družina je spala. Jaz nisem mogla zaspati. Usedla sem se na posteljo in pogledala polno luno. Šla sem k vratom pred balkonom in gledala v mesečino. Čez nekaj minut strmenja, sem na ulici v soju svetilke zagledala nekega človeka, ki je z zanimanjem gledal v polno luno. Čudno, sem si mislila! Kot bi se na njej skrival zaklad.?
Ko je ura v stolpu odbila polnoč, se je zgodilo nekaj strašansko strašnega!!! Človek je v sekundi zrasel za tri metre višje, po telesu pa mu je začela rasti dlaka. Se spreminja v volkodlaka? ne morem verjeti svojim očem!!!
Malo zatem je volkodlak začel prihajati proti naši hiši!!! Skoraj umrla sem od strahu!Kaj se bo zgodilo, kako kje, kdaj?
Na našem vrtu je začelo nekaj zelo naglas tuliti in mislim, da ni bilo nič drugega kot ta volkodlak. Hitro sem stekla do atija in mami in ju zbudila! Na začetku mi nista verjela in sta govorila, da sem to samo sanjala!Nisem se jima pustila kar tako prepričati!
Takrat je začelo nekaj močno trkati po vratih! Bum, bum, bum, je delalo!
V trenutku sta bila čisto zbujena tudi moja starša in hitro smo poklicali policijo. Čez deset minut so pred našo hišo že zavijale sirene, po volkodlaka pa so že prihiteli oskrbovanci iz ministrstva za Nego magičnih živali. Policija je povedala, da ne bi preživeli, če jih ne bi poklicali, jaz pa sem skakala od sreče, ker sem rešila svojo družino in gotovo tudi našo vasico.

*V zgodbici sem naštela kar nekaj zančilnosti za volkodlaka. Več povem v opisu…

VOLKODLAK

Volkodlak je bajeslovno bitje, ki v resničnem svetu ne obstaja. Po ljudskem verovanju se človek v volkodlaka spremeni ob polni luni.

Delimo dve vrsti preobrazbe v volkodlaka:

-namerna(z uporabo magije)
-nenamerna(s prekletstvom)

V obeh primerih je volkodlakova kri uročena oziroma kot rečemo okužena.

VIDEZ IN ZNAČAJ

Imajo zelo kosmato telo, ki je močno poraščeno z gostimi sivimi dlakami. Na njih lahko opazimo še umazane in kot nož ostre zobe, na obrazu pa se jim bohoti strašen nasmešek.
Zagotovo boste pri volkodlaku opazili tudi, da se ob polni Luni čudno obnašajo (na primer: tuljenje, ves čas gledajo v Luno, so bolj nasilni in močni…) in izpuščajo čudne zvoke. Te kosmate zveri pa so tudi zelo velike. Samci so veliki okoli 5 metrov in težki 200 kilogramov, samice pa so velike okoli 3, 5 metra in so težke približno 120 kilogramov! Iz teh podatkov lahko razberemo, da pojedo veliko več hrane kot povprečen človek.

**Torej volkodlaka prepoznaš po: kosmatem telesu, ostrih in umazanih zobeh, čudnem obnašanju in tuljenju, po njihovi velikosti in seveda po količini hrane, ki jo poje.

**
ŽIVLJENSKI PROSTOR

Volkodlaki živijo v majhni vasici Zorolus, ki leži na severni strani poloble*. Vhod vanjo se skriva v globinah Atlantskega oceana in sicer na prehodu 5 in tri šestine*. Nihče razen volkodlakov ne ve kje točno, saj se ta vasica ves čas giblje sem ter tja. Prebivalci Zorolusa imajo poseben urnik ob kateri uri je vasica na drugem kraju. Verjetno je ne poznate tudi, ker je **nevidna in, ker je zaščitena z milijon uroki, ki jih ne bi razdrl niti največji in najboljši čarovnik vseh časov. **

V majhi vasici je vse na svojem mestu. Volkodlaki živijo v velikih hišah, ki so v obliki gora, po mestu pa se slišijo tudi njihovi pomočniki Cufki. Te namesto svojih gospodarjev hodijo v trgovine in skrbijo za njih če ne jih volkodlaki pojedo za malico! Tole se mi pa res ne zdi prav! No za vas imam še eno pretresljivo novico. Ste vedeli, da se te volkodlaki oziroma ljudje tudi selijo v druge kraje po svetu? No, jaz tega prej nisem vedela in me je zdaj grozno strah. Lahko je tudi tvoj sosed ali soseda volkodlak. Malo poglejte, če ima mogoče te značilnosti, ki sem jih naštela zgoraj. Spraševala sem se tudi, zakaj se volkodlaki sploh preseljujejo v našo okolico? No, ugotovila sem, da zaradi tega, ker so tu boljši pogoji za njihovo prehranjevanje!!! Da vidimo…

PREHRANJEVANJE

Prehranjujejo se izključno samo z mesnimi jedmi in so mesojeda bitja. Včasih pohrustajo tudi kakšnega malega služabnika Cofka, če ne opravlja svojega dela! To se mi res ne zdi prav!!! 😦
No, malo sem raziskovala in zasledila podatek, da volkodlaki jedo tudi neko posebno rastlino, ki jim daje moč in, ki jim pomaga proti agresivnosti.Imenuje se Močnica. To je zanje zelo pomembno, saj se morajo potruditi, da ljudje ne izvejo, da so volkodlaki.
Na Univerzi za čudna živalska bitja so ugotovili, da so volkodlaki tretja najbolj agresivna bitja na Zemlji in, da so zmožni razmrcvariti celo medveda.
Ko pomislim, se mi vedno bolj zdi, da bi nas pohrustali kot majhno malico pred kosilom! 😦
Z njimi se ni za šaliti!

RAZMNOŽEVANJE
**
Volkodlaki se tudi razmnožujejo, kar je zelo zanimiva novica. Njihov način je čisto drugačen kot je človeški. Razmnožujejo se lahko le ob **prazni Luni (mlaju) in točno ob enajstih zvečer.

Torej:
**Samec volkodlaka zamiži na eno oko, potem pa istočasno rjove in gleda samico. Ta stoji sredi strupenega bršljana, ki naj bi pomagal pri boljšem počutju. Po eni uri se razsvetli nebo kot bi ravnokar udarila strela in od tam pade mamici v naročje majhen volkodlakec. **

Volkodlaki verjemejo v boga Valdija in mislijo, da jim on daje te majhne volkodlake.

NAČIN ŽIVLJENJA

Volkodlaki so po naravi zelo družabna bitja in ne bi zdržali enega dneva brez družbe. Živijo v majnih skupinicah, v katerih je okoli šest družin v eni hiši. Vendar pa so zelo pametni in se v drugih državah ne družijo prav pogosto, da ne bi kdo kaj posumil. Ta bitja so hladnokrvna in se ne znajo nadzorovati.
V svoji vasi pa imajo tudi vladarico Alicio, ki vlada celi vasici in je zelo pogumna in neustrašna. Vsi volkodlaki jo spoštujejo, saj te v nasprotnem primeru vržejo v ječo. Je zelo ukazovalna in daje zelo veliko navodil. 😕 V Zorolusu pa imajo še svoj materni jezik, ki se imenuje kar Volkodlakščina. Je zelo zapletena in jo znajo uporabljeti le prebivalci dežele. V jeziku je polno tuljenja in čudnih črk.
Mislim, da se jih ne bi mogel naučiti niti največji učenjak na svetu. 😄
Slika volkodlaka

KAKO DOLGO ŽIVIJO

Na taka vprašanja je pa res težko odgovoriti. Ponavadi starost ni čisto določena in je odvisna od posameznika in zato nekateri živijo več. nekateri pa manj. Nekje je pisalo, da živijo precej dolgo in sicer kar od 2000 do približno 3700 let!!! 😉 To je ogromno!
Imam pa tudi eno zanimivo dejstvo. Ste vedeli, da volkodlakom kri teče iz nosa le enkrat v življenju in, da je to znak, da bodo kmalu umrli? Zanimivo! 😄**
Volkodlaki umrejo tako, da v enem trenutku omahnejo z nogami na tla kot bi zaspali.

ZANIMIVOSTI

  1. Ste vedeli, da je najdlje živeči volkodlak dočakal kar 4500 let in 10 mesecev preden je umrl?

  2. Veste, da imajo volkodlaki tako zelo razvit sluh, da slišijo kar 6 kilometrov daleč?

  3. Po njih je posnet tudi film in napisana tudi knjiga, saj bunkeljni mislijo, da so to bajeslovna bitja.**

  4. Bunkeljni se srečujejo z mnogo težavami in ta bolezen je ena izmed njih. Imenuje se volkodlakov sindrom in zdi se mi, da je ta sindrom precej hud. Pri njem imaš cel obraz poraščen z dlakami, ki so take kot pri volkodlaku. Poglejte si sliko…

Volkodlakov sindrom


V referat sem vložila precej truda, svojega znanja ter domišljije in se ob tem še zelo zabavala.
Upam, da vam je moje delo všeč!
Lucy Granger
Pihpuff