Rastlinoslovje
Referat

VENOMOUS TENTACULA ALI KAJ?

Ustvarjeno: 10.5.2020

VENOMOUS TENTACULA ALI KAJ?

Predstavil bom čarobno rastlino Venomous Tentaculo, eno najnevarnejših čarobnih rastlin. Ravno zaradi tega dejstva je zelo pomembno, da jo znamo prepoznati in se ji, če se le da, izogibati. Začel bom z opisom te nadvse zanimive rastline.

.

Venomous Tentacula (nekateri jo poimenujejo tudi dvojčica hudičeve zanke, saj je tudi ta smrtonosna ali pa strupena lovkarica)je zelena, zelo nevarna in po svoje tudi zanimiva rastlina. Njeni glavni deli so:

 • GLAVNA GLAVA je srce in možgani te rastline. Če je ta del poškodovan, je poškodovana cela rastlina, zato jo je pametno napadati v to točko. Na glavi so oči in usta, ki pa po navadi ne grizejo, saj to delo naložijo stranskim glavam, s katerimi je glavna glava povezana s steblom.

 • STRANSKE GLAVE so pomožne glave, ki so pritrjene na steblo, njihova glavna vloga je prehranjevanje. Upravlja jih glavna glava. Pri mladih rastlinah niso razvite (rastlina takrat potrebuje zgolj vodo in ne hrane), pri malo starejših sta po navadi dve, pri zelo starih (nad 70 let) pa se razvijejo tudi do štiri glave. Imajo usta in oči. Stranske glave zelo »rade« grizejo, ker so zelo občutljive, saj se bojijo, da bi jih kdo napadel, zato se neutrudljivo branijo. Njen ugriz je zelo strupen, včasih, a redko, celo smrten.

 • STEBLA povezujejo glavno glavo in stranske glave. Pri rastlini stari 20 let so stebla debela do 10 centimetrov. Ko je rastlina stara 5 let, se steblo spremeni v olesenelo steblo, torej neke vrste deblo.

 • BODICE se nahajajo ne vseh delih telesa, razen na listih in steblih, torej na glavni glavi (tu jih je največ – tako se rastlina zavaruje), na stranskih glavah, na viticah in tudi na koreninah. Te bodice vsebujejo zelo močan strup, ki je smrtonosen za vsakega, tudi za še tako velikega zmaja. Pomagajo ji pri lovu plena; s strupom ubije bitje, nato pa ga s pomočjo vitic spravi do ust.

 • KORENINE so tako, kot pri vseh rastlinah, gotovo pomembnejši del. Venomous Tentaculi dajejo oporo, z njimi črpa vodo in včasih ji tudi koristijo kot neke vrste »noge«. Venomous Tentacule vzgojene v rastlinjaku, so posajene in se ne morejo premikati. Divje vrste, oziroma nevzgojene, pa se s koreninami premikajo, jih uporabljajo kot noge, zaradi česar so tudi toliko bolj nevarne.

 • LISTI se nahajajo na steblu in v okolici glavne glave. Ker je glavna glava srce rastline, jo po navadi zaraščajo listi, da ni dobro vidno, kje se točno nahaja. V zimskem času ji listi odpadejo, zato je takrat še bolj napadalska.

.

Venomous Tentacula potrebuje za rast veliko vode in veliko hrane. Prehranjuje je se z rakci imenovanimi Chizpurfli. Lovijo jih s pomočjo vitic, na katerih so strupene bodice. Rakce po navadi najdemo ob potokih in bolj vlažnih območjih, sicer pa živijo tudi na območjih s povprečno količino padavin. Zato na takih območjih uspeva tudi Venomous Tentacula.
Venomous Tentacula z listi zakriva svojo podobo, saj noče, da bi ji kdo hotel škodovati, ker očitno že ve, da ni najbolj priljubljena. Zato obstaja velika verjetnost, da jo zamešamo zgolj z navadnim šavjem, ki ga najdemo v gozdu. Ko smo na sprehodu v gozdu lahko na rastlino stopimo misleč, da je to navadno rastje, ampak nato rastlina odreagira in posledice so lahko na srečo zelo hude, na žalost pa lahko sledi tudi smrt. Zato Ministrstvo za čaranje Venomous Tentacule išče in jih zapira v rastlinjake ali nekakšne rezervate. Če je z listi zakrita, jo lahko prepoznamo samo po tem, da se premika, pa četudi veter sploh ne piha, oddaja lahko tudi zvoke podobne smrčanju.

Če nas Venomous Tentacula napade, se moramo znati obraniti. Najenostavnejša uroka za to sta diffindo in incendio. Pomembno je samo to, da urok usmerimo v glavno glavo, saj na drugih delih rastline ne bo učinkovit.

Venomous Tentacula je zelo strupena rastlina, zato je za dobre namene malo sestavin, ki jih lahko pridobivamo iz nje. Najpogosteje Venomous Tentaculo iščemo zato, da bi dobili njene liste in sok. Listi rastline Venomous Tentacule so zelo dragoceni, nekateri so zaradi nabiranja le-teh postali milijonarji, ampak gre za zelo nevarno delo in vsakemu to ne bi uspelo. Sok Venomous Tentacule je sok, pridobljen iz stebla Venomous Tentacule. Deluje kot strup. Ta “strup” ni smrtonosen, vendar se koža, če pride v stik z njo strup ali, če človek ta strup popije, obarva vijolično. Derwent Shimpling je zaužil velike količine te snovi in njegova barva kože je postala trajno vijolična. Iz tega strupa izdelujejo tudi čarovniška čistila, uporablja pa se tudi pri izdelavi nekaterih protistrupov.

Zanimivosti

 • Semena Venomous Tentacule sta dvojčka Weasley uporabila za izdelovanje Slastnih strahot.

 • V bitki za Bradavičarko sta Neville Longbottom in Pomona Sprout uporabila Venomous Tentaculo kot orožje proti Jedcem smrti.

 • Elphinstone Urquart, mož Minerve McGonagall, nekdanje profesorice spreminjanja oblike na Bradavičarki, je leta 1985 umrl zaradi ugriza Venemous Tentacule.
  Venemous Tentacula je sicer nevarna, a tudi zelo koristna. Lahko ubija, a to počne samo zato, ker se brani. Najbolje bi bilo, če se čarovniki ne bi vtikali v njen življenjski prostor in če se ona nebi vtikala v čarovniški svet. To pa seveda ni mogoče, saj na žalost hočemo imeti čarovniki ves svet zase in ga tudi vsega nadzorovati.

Viktor Kerry