Zmajeslovje
Naloga:

Uvod v zmajeslovje ~ domača naloga

Ustvarjeno: 23.11.2019

Zmajeslovje d.n.

Moje ime je Cara in to je moja zmajeslovska naloga. Upam, da boste uživali ob branju in se še kaj naučili!


1. PODVRSTE ZMAJESLOVJA

Poleg osnovnih podvrst zmajeslovja, obstaja še nekaj vej podvrst, ki so pomembne za preučevanje zmajev.
Veliko jih je še neznanih, saj se za ta čas še razvijajo.

𝑷𝒓𝒆𝒖𝒄𝒆𝒗𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒛𝒎𝒂𝒋𝒔𝒌𝒊𝒉 𝒍𝒖𝒔𝒌

To vejo zmajeslovja so čarovniki v 16. stoletju zelo podcenjevali, saj so bili mnenja, da so različne luske le naključje. Vsak zmaj ima svojo oblike luske med katerimi so si luske po vrstah podobne, a vsaka je pravzaprav drugačna. Kot zmajski DNA.

𝑽𝒆𝒅𝒂 𝒐 𝒛𝒎𝒂𝒋𝒆𝒗𝒊𝒉 𝒋𝒂𝒋𝒄𝒊𝒉

Ta veda je bila v 18. stoletju zelo pomembna, saj je Tigris Yerevan odkril, da lahko s pomočjo zmajevih lusk na jajcu odkrijemo spol mladega zajčka.

𝒁𝒎𝒂𝒋𝒆𝒗𝒔𝒌𝒐 𝒕𝒆𝒍𝒐

Zelo pomembno vlogo v raziskovanju zmajev je odigrala veda o zmajevskem telesu, ki pa sicer vključuje še več vej. V glavnem se preučuje njegovo delovanje.

𝑺𝒆𝒎𝒊𝒓𝒂𝒕𝒔𝒌𝒐 𝒑𝒓𝒆𝒖𝒄𝒆𝒗𝒂𝒏𝒋𝒆

No, to pa je zame najbolj zanimiva veja ved. Deluje pa takole: skupina posebnih čarovniških znanstvenikov z zmaji živi 3 mesece, v tem času pa preučujejo vse o njihovem življenju (spanje, prehrana, življenje nasploh, odnosi med zmaji, odnos do otroka, itd.).

𝑶𝒅𝒕𝒊𝒔 𝒛𝒎𝒂𝒋𝒆𝒗𝒆 𝒕𝒂𝒄𝒆

Za to vejo pa so nekaj časa verjeli, da je sveta. Ko so na nek način dobili odtis zmajeve tace v Zlopiris (podobno bunkeljski glini), so jih obsedeno obešali po stenah in verjeli, da prinašajo srečo.


2. OPIS ZMAJA ~ MOJA PREDSTAVA

Za prvi opis zmaja se mi zdi, da bi moral kot prvo vsebovati opis katere vrste je zmaj, njegovo starost, ime (vrste seveda) in seveda nekakšen opis veste. Nato bi se lotili podrobnosti kot so na-primer samo življenje, odnosi, prehrana… Pomembna bi bila zame tudi zmajev moč: Ogenj, Voda…., in kako ter zakaj jo uporablja.
V primeru, da bi šlo za opis odraslega zmaja bi pričakovala tudi nekaj o tem, kdaj lahko dobi prve mladiče, pri katerem letu se “o samosvoji” in kako živi (partner…).
V primeru, da pa bi šlo za opis mlajšega zmaja, si predstavljam, da bi vseboval starost, kdaj postanejo zmajčski samostojni, kaj jejo, odnos do mame, igra s prijatelji, kako se razvija njihova moč,…


**3. KDO SE TI ZDI BOLJ POMEMBEN? **

Meni osebno se zdi, da sta oba enakovredna. Mogoče malce prevladuje Nancy, say brez nje danes ne-bi imeli predstave o zmajih. Tudi Edvard je bil pomemben, ker brez njegove knjige ne-bi vedeli kakšni so zmaji. Ampak moj odgovor? Hja, mislim, da skupaj ustvarjata popoln primer spoznanja zmajev. Torej, oba ustvarjata zelo pomembno celoto v zmajskem preučevalnem svetu.


No, to je moja domača naloga. Upam, da v njej ni preveč napak 😉

𝕮𝖆𝖗𝖆 𝕷𝖎𝖆𝖓𝖓𝖊 𝕻𝖔𝖙𝖙𝖊𝖗, 𝕲𝖗𝖞𝖋𝖋𝖎𝖓𝖉𝖔𝖗