Rastlinoslovje
Naloga:

D.N varuhi rastlin

Ustvarjeno: 8.9.2020

Travniški varuhi

Travniški varuhi so posebni varuhi. Majhni le par centimetrov in na pogled zelo šibki, varujejo travo pred vsemi nevarnostmi. Seveda ne samo travo, skrbijo tudi za deteljo, plevel in več travi podobnih rastlinam, ki jih najdemo na travnikih. So bolj zadržane sorte in ne radi se družijo z drugimi bitji (izjema so rožni varuhi, s katerimi se zaradi delitve prostora dobro razumejo). Med seboj so zelo dobri prijatelji, ponavadi se vsi varuhi na celotnem travniku dobro poznajo in se veliko družijo. So zelo predani svoji nalogi in kadar umre trava, ki jo čuvajo od žalosti umrejo še oni. Na svojo rastlino so namreč zelo navezani, brez nje ne preživijo več, kot par ur.

Travniških varuhi so izključno fantje. Imajo svetle lase, ki so ponavadi daljši in lepo negovani. Njihove oči so modre ali rjave, v obeh primerih pa imajo rahel zelen odtenek. Imajo majhen nos in zelo neizrazite ličnice. Oblečeni so v srajčke, narejene iz travnatih listov, ki so med seboj prepleteni. To dobijo od njihove rastline in v zahvalo te srajčice nikoli ne snamejo. Njihove hlače so prav tako zelene, a zelo temne. Tudi te so narejene iz enakega materiala, kot srajčica. Njihova oblačila ne rabijo pranja, saj se očistijo sama. So zelo trpežna in raztegljiva, da varuhov ne motijo med opravili. Hodijo bosi, saj čevljev ne potrebujejo. Vedno so zelo urejeni in oblečeni v enaka oblačila. Zaradi tega ji je težko ločiti, a če malce podrobneje pogledaš opaziš, da imajo njihova oblačila vsaka svoj odtenek.

Živijo pod zemljo v svojih “duplinicah”. Velike so, kot povprečna škatla, a zelo lepe. So zelo stilsko urejene in v zeleni barvi. V njih hranijo vse najnujnejše za pomoč travam.

Travniški varuhi imajo nekaj najpomembnejših pravil. Držijo se vseh, ob neupoštevanjih pa lahko pride do kazni. Kazni so različne, največ uporabljajo kazenignoranco, kjer se z varuhom ,ki je pravilo prekršil dva dni ne pogovarjajo. Najhujši, sta dve, ki sta v uporabi samo še pri skupnostih, ki živijo na skrajnem jugu. To sta kazen izkljčenja, pri kateri se morata varuh in njegova rastlina odseliti z travnika in kazen, kjer morata drugim služiti, do konca leta. Njihova glavna in pomembna pravila so:

1. Skrbi za svojo rastlino.
2. Bodi prijateljski do vseh ostalih na travniku.
3. Ne približuj se bitjem, ki bi ti lahko škodujejo.
4. Sledi rutini.
5. Pomagaj vsakomur, ki tvojo pomoč potrebuje (pri tem ne pozabi na pravilo tri)
6. Naredi vse kar je v tvoji moči, da ustaviš vse sile, ki bi lahko škodovale tvoji rastlini.
7. Ne sklepaj stikov s varuhi, ki niso na tvojem travniku.
8. Veseli se in ne bodi namrščen.
9. Bodi to kar si in na to bodi ponosen.
10. Ne dotikaj se nevarnih ali neznanih stvari.

Travniški varuhi imajo posebno sposobnost, da se ob tem ko se počutijo ogrožene in mnogokrat ne vede, izgledajo, kot murni. Tako jih vedno vidijo bunkeljni, a jih tudi čarovniki in druga bitja, vačsih zamenjamo za njih. Kot murni vačsih postanejo samodejno, ko so pgroženi, saj v tej obliki vzbujajo manj pozornosti in lahko hitreje pobegnejo. A jih tako vidimo druga bitja tudi ponavadi, gre za trik, pri katerem jim pomagajo sijoči lasje.

Imajo nekakšno rutino, ki se ponavadi ponavlja dan za dnem. Da boste bolje razumeli vam bom opisala dan enega izmed njih.

Zjutraj se zbudi takoj ko vzide sonce. Uredi se in se umije z jutranjo roso. Potem odhiti pregledati rastlino. Najprej pogleda korenine - te so pokazatelj travinega zdravja. Če te niso v redu, takoj stori vse, da najde razlog in rastlino lahko pozdravi. Če je vse dobro, previdno preuči še druge dele rastline. Ko je končno prepričan, da je z njo vse v redu, jo umije z roso in ob možnot tudi pravilno postavi.
Ustreže vsem njenim željami in ko je zadovoljna se odpravi na zajterk. Za zajtrk je nekakšno mešanico zemlje in sončne svetlobe (svetujem, da tega ne poizkusite). Med njim se pogovarja s sosednjimi varuhi.
Tako zajtrk hitro mini, varuhi se razidejo in se odpravijo na pomembno delo : pregledati rodovitnost zemlje. To je zelo pomembno, saj brez ustreznih materialov trava ne raste dobro. To delo je tudi izjemno težaško, vzame jim po tri ure. Ob tem se pogovarajjo z rastlino, da ji ne bi bilo dolg čas.
Ko končajo si vzamejo krajši odmor z rastlinino privolitvijo se zbere v središču travnika; tam vedno stojijo stojnice in več varuhov, med njimi je tudi zdravilec (najstarejši varuh, ki zelo dobro zdravi rastline.) Hitro po približno desetih minutah se spet vrne in rastlino obvesti o dogajanju.
Če je sušno ji še priskrbi vodo, jo namoči ali kaj podobnega. Da se ji med njegovo odsotnostjo ne bi kaj zgodilo jih gleda dežurni varuh.
Med dnem varuh velikokrat naleti na kakšnega škodljivca ali žival, ki bi travo lahko pojedla. Takrat se spremeni v murna in jo poizkuša zavesti. Če to ne pomaga, jo z pomočjo drugih prepriča/prisili, da se premakne.
Kosilo poje zemljo z vodnim dodatkom. Zraven njega “je” tudi rastlina. Čez dan ji veliko pomaga pri fotosintezi. Rastlini prilagodi razmere (postavi sončnik…), da ji je prijetnejše.
Tako dan hitro mine, saj gredo travniški varuhi spat že zelo hitro, že ko je sonce najvišje. Spat se odopravi v svojo duplinico, pred tem pa rastlino še pregleda.

Travniški varuhi so, kot sem že na začetku omenila, hudo podcenjena bitja. Čarovniki jim ne dajemo pretirane pozornosti (hvala vam profesorica za omenitev v tej izjemni lekciji) morebiti za to, ker se nam sami ne prikažejo in so zelo plašni ali pa ker preprosto pozabijo za nekoga, ki skrbi za zelo pomembne rastline. Čeprav jim to ustreza (niso radi izpostavljeni) me je resnično zmotilo, da v knjižnjici o drugih varuhih najdeš kopico knjig in podtakov, v njihovem primeru pa je teh zelo malo. Upam, da boste po branju te naloge spoznali ta čudovita bitja. Hvala vsem, ki ste jo prebrali in upam, da travniških varuhov ne boste hitro pozabili, saj so bitja, ki si zaslužijo naše spoštovanje in pozornost.

Število besed: 999