Bunkjeologija
Naloga:

Raziskovanje oceanov - Titanik

Ustvarjeno: 1.8.2019

Pozdravljeni!

Torej, velik “problem” oziroma zanimanje povzroča potopljena ladja RMS Titanic (Royal Mail Ship) oz. na krajše Titanic. Naročen je bil pri izdelovalcu Harland and Wolff in sicer 17. septembra 1908. Krstno plovbo je doživel 10. aprila 1912, usoda pa ga je na žalost doletela kar 5 dni pozneje!

krstna plovba titanica


Problem oz. tema raziskovanja?

Problem se pojavi, ko se želi videti dejanski del Titanika. Obstajajo ljudje, ki so se že večkrat potopili do njega, a za pravo izdelavo makete, ki bo pripomogla k arheološkemu in znanstvenemu raziskovanju je potreben podroben opis. Seveda bi lahko na dno poslali sonde, ki bi zapečatile vsak košček Titanica v svoj “spomin”, a je za maketo potreben tudi notranji del, mikro sonda pa bi najverjetneje po eni uri potonila, zajela pa tudi ne-bi veliko podatkov.

Ta “problem” pa pomeni, da brez vseh podatkov ne morejo sploh začeti, saj na 4ih kilometrih vode potrebujejo več kot 30 TB podatkov! Ena sama napaka bi pomenila nerazločno raziskovanje, česar pa si priznana AROG podjetja (arheološko raziskovanje oceana in grebenov) ne morejo privoščiti.

Hipoteze, predstavljanja, rešitev!

  1. Za rešitev problema obstajata dve hipotezi. Prav je, da bi na dno poslali le temu namenjeno mikro sondo, izdelava pa bi trajal več kot dve leti. Druga pa je, da bi se s podmornico potaplači odpravili do Titanica, a je na 4ih kilometrih globine to tvegan poskus. Spodaj sta obe hipotezi podrobno predstavljeni!

1. hipoteza: kot sem že povedala, je prva rešitev gradnja mikro-sonde, a bi ta zahtevala najmanj 2 leti gradnje. Saj vem, sedaj si vsi verjetno mislite zakaj le, bi taka mala “podmornica za skeniranje” rabila 2 leti gradnje. Kot sem omenila zgoraj, sedaj izdelana mikro sonda zdrži okoli 1 uro, na površje pa prinese 10 TB podatkov, kar je kar 3x manj kot bi jih arheologi in raziskovalcii rabili za izdelavo makete. Poleg tega pa mikro sonde dosežejo največ 3,5 kilometrov globine, kar pomeni še dodatnih 500 metrov, to pa bi povzročilo pritisk, zaradi katerega se sonda ne-bi mogla vrniti.

2. hipoteza: mnogo ljudi se je že potopilo na dno, kjer leži slavni Titanic. A pojavi se problem, ko podjetje plača SVOJE potapljače, ki tam delajo kot uslužbenci. So zelo dobro upsosobljeni potapljači, skoraj nobeno podjetje pa si ne more privoščiti najboljših potapljačev. V podjetju so tudi različno vsposobljeni potapljači, ki le gradijo znanje naprej. Priprave za 4 kilometrski potop pa bi verjetno trajale od 17 do 22 mesecev, seveda pa to zato, ker en potapljač ne more zavzeti vseh podatkov, velika količina potaplačev pa tako zooža “tajming” in prostor.


Zanimivosti.

Originalni Titanic je bil za tiste čase gromozanska ladja, sedaj pa na mestu njega sedi novi, stokrat večji Titanic r.s.o.

primerjava titanica
zunajnost naslednika titanica
računalniška konstrukcija novega titanika

Novi Titanik izgleda predvsem veliko bolj moderno, je višji in ima prostora za veliko več potikov. Je dvakrat boj prostoren in zavzema veliko več prostora.
Na tisto noč, 14. aprila 1912 sta bila na Titanicu dva slovenca. Franc Karun, takrat star 39 let in njegova hčerka Manca, ki sta si izborila mesto na rešilnem čolnu.
Tisto noč, 14. aprila se je Titanic zabil v ledeno goro zaradi napake v sistemu vodenja, popolno krivdo pa je prevzel preminuli kapitan.


  • upam, da slike “primejo”, saj se mi je pojavila težavica z linki.

Cara Lianne Potter
Gryffindor