Bunkjeologija
Naloga:

STEPHEN HAWKING- ČLOVEK, KI JE PRESTAVLJAV MEJE MOGOČEGA

Ustvarjeno: 21.5.2020

Stephen William Hawking (8. januar 1942 – 14. marec 2018) je bil angleški teoretični fizik in kozmolog . Bil je Lucazski profesor matematike na Univerzi v Cambridgeu med 1979 in 2009.
Znanstveno delo je vključevalo sodelovanje z Roger Penrose o gravitacijsko singularnost izrek v okviru splošne teorije relativnosti in teoretične napovedi, da črne luknje oddajajo sevanje, pogosto imenujemo Hawkingovo sevanja.
Hawking je bil prvi, ki določa teorijo kozmologije razložiti s sindikata splošne teorije relativnosti in kvantne mehanike. Bil je živahen podpornik mnogih svetovnih interpretacij kvantne mehanike.
Dosegel je komercialni uspeh z več deli popularne znanosti, v katerih razpravlja o svojih teorijah in kozmologiji na splošno. Njegova knjiga Kratka zgodovina časa je postala uspešnica.
Hawking je bil član Kraljeve družbe, član Papeške akademije znanosti in prejemnik predsedniške medalje svobode, najvišje civilne nagrade v Združenih državah Amerike.
V 1963 so mu a diagnosticiral zgodnji fazo, počasi napredujoče oblika bolezni motornih nevrone (amiotrofična lateralna skleroza (ALS)), ki postopoma paralizirala skozi desetletjih. Po izgubi govora je bil sposoben komunicirati prek naprave za ustvarjanje govora – sprva z uporabo ročnega stikala in na koncu z enim samim obrazno mišico. Umrl je 14. marca 2018 v starosti 76, ko je živel z boleznijo več kot 50 let.
Stephen se je rodil na dan, je umrl Galilejo Galilej. Umrl pa na dan števila pi. Njegova življenjska zgodba je bila leta 2014 predstavljena, z oskarjem nagrajenim filmom Teorija vsega.
Stephen Hawking