Čarobni napoji
Naloga:

2. Domača naloga za čarobne napoje

Ustvarjeno: 29.1.2020

1. Opišite sestavine napoja in povejte za kaj so primerne in kakšni so njihovi učinki.

Smrtnica: Smrtnica je zelo redka magična rastlina, ki se pri čarobnih napojih uporablja za zaščito napoja, saj prepreči, da bi kdo izničil učinke napoja oz. sam napoj. Izgled rastlinice je zelo posrečen. Barva njenih cvetov je rjavkasta (od zelo svetlih odtenkov do zelo temnih), oblika cvetov pa spominja na mrtvaško glavo. Ima pa tudi zelo specifičen vonj, po gnitju oz. razpadanju. Je ena izmed najbolj strupenih magičnih rastlin. Če bi zaužili večje količine njenih cvetov, bi padli v komo in posledično v smrt, saj protistrupa zanjo ni. Uživanje same rastline je zato prepovedano, lahko pa se uporablja z mešanico drugih sestavin v napojih!

Mokavka: Mokavka je izredno nenavadna rastlinica, ki jo je zdaj mogoče najti le visoko v gorah (med 1500 m in 2000 m). Njeni cvetovi so podobni bunkeljnom; imajo obliko človeka. Zelo hitro se spreminjajo, vsako sekundo namreč prevzamejo drugo obliko. Rastlina je rožnate ali vijoličaste barve. Ima isti vonj kot bunkeljske vrtnice in se sveti v temi ob vsaki polni luni. V čarobnih napojih je ona tista, ki že pri zelo majhnih količinah (dve glavi za en napoj) omogoča transformacijo čarovnikov v nekoga drugega.

Rocija: Za čarobne napoje se uporabljajo le tanki svetovi te rastlinice, ki je temno modre barve in po obliki ter svojih lastnostih malce spominja na meduze. Ja, prav ste prebrali! Rastlinica je izjemno sluzasta in ima več krajših izrastkov, ki spominjajo na lepljive lovke. Je tudi zelo raztegljiva, vedno se vrne v prejšnjo obliko. Lahko jo razteguješ v nedogled in se ne zlomi. Utrgaš jo lahko le s specifičnimi kleščami. Kadar jo utrgamo, se iz nje pocedi rdeča tekočina, ki močno spominja na pravo kri. Gre za posebno vrsto, ki uspeva le v bližini vode. Njen namen je, da omogoči transformacijo osebe, predmeta ali živali nazaj v prvotno obliko.

Topaz Alln: Od te rastline se za čarobni napoj uporabljajo cvetovi v obliki kapljic. Rastejo le na robu Prepovedanega gozda. So izjemno sramežljive, krhke rastlinice, ki imajo neko zelo neprijetno lastnost. Ko jih nabirate, se vam priporoča nošenje slušalk čez ušesa. Če kapljica po nesreči pade na tla, začne grozljivo vreščati in od tega zvoka lahko dobesedno “znorite”. Z njimi je treba ravnati nadvse pazljivo, saj boste tudi drugače kaj kmalu postali "prigrizek" za morakvarje. Te kapljice omogočajo čarovniku še posebej izostrene čute, ko spremenijo obliko. To so običajno dober vid v temi, izostren vonj in sluh ter hitrejši refleksi.

2. Na kratko (5-10 stavkov) opišite, kaj je bil povod za Freedovo izdelavo napoja.

Fred je bil prav zares zelo poseben čarovnik, ki je neprestano verjel v to, da se bo nekoč vrnil mojster, ki bo znal obvladovati čarovnike in bunkeljne. No, Fred je od 2. do 4. letnika na Bradavičarki ponoči slišal neke čudne zvoke, ki so ga vabili ven iz Bradavičarke v gozd. To mu je začenjalo iti na živce, zato se je v 4. letniku temu uprl. Neke noči je res odšel proti gozdu, slišal te glasove in nekako omedlel ter se ponovno zbudil v svoji postelji. Ti glasovi so bili povod, da se je odločil narediti napoj, s katerim mu bo končno uspelo priti tja. In to mu je tudi uspelo.

3. Napiši nekaj o Freedu, nekatere podatke pa si lahko tudi izmisliš.

Freederick Mokdauh ali krajše Fred je bil neke vrste čudak med čarovniki (zelo poseben - mislite si, kar hočete). Rodil se je leta 1568 na Češkem bunkeljskim staršem. Mislil je, da je čisto običajen deček, dokler ni izvedel, da je v resnici čarovnik in se je odšel šolat na Bradavičarko. Starša se s tem nikakor nista sprijaznila in zanju preprosto ni več obstajal. To ga je zelo prizadelo in svoje starše je zaradi tega sovražil. Na Bradavičarki je bil v domu ta pametnih - v Drznvraanu. Ni imel veliko prijateljev, saj so v takratnem času imeli “mešane čarovnike” za nekaj manj od čistokrvnih.
Imel le enega najboljša prijatelja, s katerim je od 2. letnika naprej živel skupaj. Skozi šolanje je začel kazati izjemen talent za čarobne napoje in rastlinoslovje. Šolanje je zaključil z odliko, veliko je potoval in odkrival magične sestavine za čarobne napoje ter izdal tudi svojo knjigo Milijon receptov in trikov za napoje. Nikoli si ni ustvaril prave družine; saj se ni bil pripravljen vezati in pozabiti na svojo kariero mojstra čarobnih napojev. V poznejših letih naj bi tudi malce eksperimentiral s črno magijo, a na drugo stran uradno ni nikoli prestopil.