Zmajeslovje
Naloga:

Začetki zmajeslovja

Ustvarjeno: 1.12.2019
 1. Analitično zmajeslovje:
  Preučuje vlogo različnih struktur in delov telesa zmajev. S preučevanjem izgleda struktur in delov telesa, skuša analitično zmajeslovje ugotoviti njihovo funkcijo.
 2. Habitološko zmajeslovje:
  Kot pove že ime ta podvrsta zmajeslovja preučuje različne habitate, v katerih živijo, so nekoč živeli ali bi lahko v prihodnosti živeli zmaji. Tesno je povezano z eksperimentalnim zmajeslovjem.
 3. Ohranitveno zmajeslovje:
  Ukvarja se sproblematiko izumiranja različnih vrst zmajev. S sodelovanjem s strokovnjaki drugih podvrst skušajo preprečiti nadaljno izumiranje že ogroženih vrst oziroma preprečiti zmanjšanje števila zmajev še ne ogroženih vrst, ki pa se ogroženosti bližajo. To je najnovejša zmajeloška panoga, stara le nekaj več kot 5 let.
 4. Vedenjsko zmajeslovje:
  Ta panoga preučuje vedenje in delovanje zmajev tako na smem, kot tudi v skupinah oziroma v družbi. Ne smemo je zamenjavati s paritvenim zmajeslovjem, ki se ukvarja tudi z vedenjem zmajev med parjenjem.
 5. Paritveno zmajeslovje:
  Preučuje parjenje, pripravo na parjenje in skupno življenje zmajev, ki se parijo. Tesno povezano je z razmnoževalnim zmajeslovjem.
 6. Prvi opis zmaja: Prvi opis zmaja je napisal nek naključen očividec, ki je slučajno videl jato zmajev, ki se je neke noči selila iz enega kraja v drugega ter pri tem po naključju preletela neko čarovniško naselje. Čarovnik, ki je to videl, jih je ugledal le za kratek trenutek in v slabi svetlobi, zato je bil njegov opis dokaj kratek, nenatančen in delno celo nepravilen. Zapisal je tole besedilo: "Sinoči sem zaradi nespečnosti ostal pokonci precej dolgo. Ko sem se odpravljal spat sem opazil nekaj nenavadnega: jato ogromnih, luskavih ptičev s čudnimi, nesimetričnimi krili, ki so nenapadalno leteli mimo. Videti je bilo, da niso nevarni zato nisem zganjal preplaha in se odpravil spat. Naslednje jutro sem o dogodku povprašal celotno vas. Izkazalo se je, da sem bil ob tisti nočni uri verjetno edini buden. Kljub temu sem prepričan, da si letečih ptičev nisem le predstavljal ali samo sanjal o njih.˝
 7. Kljub temu da ne moramo zanikati dejstva, da sta za zmajeslovje in njegove začetke pomembna oba, Edgar in Nancy, se meni zaradi več razlogov zdi pomembnejša Nancy. Kot pravi že star pregovor, je slika vredna 1000 besed. Edgarjev opis je bil nekoliko krajši, prav po Nancyini zaslugi pa smo dobili tudi 1. sliko zmaja. Občudovanja vredni se mi zdita tudi njena vedoželjnost in vztrajnost. Ćeprav je bila rojena kot ženska v revnejšo družino, je to pri pridobivanju kvalitetne izobrazbe ni niti malo ustavilo. Zaradi svoje ljubezni do zmajev in navdušenja nad njimi se je tudi podala na nevarno in dolgotrajno pot za zmaji. Zanjo in za čarovniški svet je bila ta odločitev nagrajujoča. Njena vztrajnost je bila poplačana z novimi spoznanji, ki jih je nesebično delila s čarovvniškim svetom in se s tem zapisala v zgodovino. Za to smo ji še danes vsi navdušenci nad zmaji brez dvoma hvaležni.